Am bătut-o pe Serena!

30 octombrie 2014   PE CE LUME TRĂIM

Da, Simona Halep a luat bătaie în finală. Noi, românii, am bătut-o pe Serena Williams în grupe. Să fie clar! Cînd Halep cîştigă, de fapt cîştigăm noi, România! Cînd pierde, Simona pierde. De ce? Pentru că, vorba lui C.T. Popescu, nu munceşte suficient, are un loc nemeritat de bun în ierarhia mondială, a profitat de conjunctură, ca o oportunistă ce este (asta cu oportunista e de la mine, nu de la CTP).

Am a vă zice aşa: am auzit numai cîteva vorbe (puţine) despre felul în care Simona (aia nemuncită) a ajuns unde a ajuns. Cîteva vorbe numai despre operaţia de micşorare a sînilor. Fără ea, Simona nu ar fi ajuns să aibă acest an fantastic. Numai Dumnezeu ştie cît de grea a fost decizia cu pricina, pentru o femeie! Am auzit foarte puţine vorbe despre sacrificiile pe care le-a făcut familia ei pentru a-i plăti antrenamente, echipament, antrenori, cantonamente, alimentaţie specială, participare la turnee, transport, cazare, taxe… Domnul Popescu a evitat să deschidă subiectul. Aud în continuare foarte puţine vorbe despre manevrele meschine care se fac pentru cei trei lei tramvai alocaţi de stat, împărţiţi între vechii tovarăşi de prăduială, înrăiţii din „sistem“ de care DNA-ul (încă) nu s-a atins. Alt confrate de breaslă, Cătălin Tolontan, ştie ce spun. Între Popescu şi Tolontan, îl cred pe cel din urmă, atunci cînd e vorba despre sport. Mai degrabă îl voi crede pe dînsul, atunci cînd va susţine că nu România are vreun merit cînd oricare dintre sportivii ei reuşeşte să cîştige. Nu România, ci doar sportivul.

Cred sincer că domnul Ponta ar trebui să zică, asemeni domnului Constantinescu, cînd e vorba de sport: „M-a învins sistemul!“ De cînd a devenit prim-ministru, domnia sa tot cere oamenilor din „sistem“ să îi producă proiecte de legi, propuneri de reformă a politicilor sportului. Dl Ponta (sper că) începe să afle ce viespar incredibil este „sistemul“ din sport. Mici găinării pentru sume minuscule, la nivel de zeci de mii de euro anual pe federaţie! Pentru asta, ne luăm gîţii, ne pierdem vremea făcînd anticameră la Minister, că îl (o) ştim noi pe şef (şefă). Am avut pe vremuri o mică afacere cu antrenorul lui (ei), am mînărit noi, cîndva, ceva bani (puţini) împreună. Nu ne e frică. Pentru că noi sîntem „sistemul“. Cîţiva dintre noi sîntem înfrăţiţi întru rele cu băieţi buni de prin afară, de pe la federaţii europene sau de pe la CIO. Sîntem de neatacat! Am să le dau o veste: o oarecare firmă de computere, cu oarecare faimă internaţională (Microsoft), este în anchetă în România. S-ar putea ca, din excesul de zel al DNA-ului românesc, să cădeţi şi voi, şi sistemul vostru, şi tare bine mi-ar părea. Prejudiciile financiare pe care voi le produceţi sînt o glumă, în comparaţie cu alte hoţii din România, numai că supărarea pe care o produceţi miilor de părinţi şi copii din sportul de performanţă este de neimaginat. Aş invita pe bunii români să măsoare nopţile de insomnie ale lui Stere Halep (atunci cînd se gîndea ce să mai ipotecheze pentru a face rost de banii necesari următorului turneu WTA) în cote de „mîndrii de a fi român“ în meciurile de la Singapore… Mîndria aia de am fost noi mîndri de Simona cînd „noi, românii“ am bătut-o pe Serena. Prea puţini dintre noi au habar cum se face sport de performanţă în România. Sîntem inocenţi. Nu poţi reproşa cuiva inocenţa.

Cel mai mare serviciu pe care l-a făcut Simona Halep României nu stă în punctele ATP pentru a căror cîştigare România nu a contribuit cu mai nimic, în afara cîtorva primiri festive la aeroport, pentru camerele de filmat. Stă, cred eu, mai degrabă în setul pe care l-a cîştigat în faţa Anei Ivanovici. A ales să joace cinstit. În spiritul sportului, chiar dacă, astfel, îşi micşora şansele de cîştiga finala. Tot respectul, Simona! Cei mai mulţi dintre noi, românii care nu am contribuit cu nimic la victoriile tale, dar pe care ni le asumăm pentru tine, nu am înţeles, poate, gestul tău de a juca cinstit, onest, corect. Presa americană a înţeles şi a apreciat. Nici pentru asta nu avem a ne lăuda noi, românii, în general. Doar pe tine, Simona, şi pe cei care te-au crescut. Pe părinţii tăi.

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR.

Mai multe