Administrație 2010
Primul a fost prin vară. Am discutat cu el. Ditamai ministrul. Om trecut prin multe, cu ştiinţă de carte, pe picioarele lui. A introdus sistemul de pensii private în România. Am discutat pe îndelete, ne-am sfătuit cum să atragă TVR-ul niscai fonduri structurale, pe un proiect de dezvoltare a resurselor umane. Trebuie să recunoaşteţi că nivelul de calitate al programelor româneşti de televiziune este destul de scăzut şi pare în scădere continuă. Am luat exemplul BBC-ului care, în Charta de funcţionare (un fel de angajament multianual aprobat de Parlament) îşi asumă rolul de navă-amiral a audiovizualului britanic, angajîndu-se la continua creştere a calităţii profesionale a meseriaşilor din industria respectivă. Am avut, aşadar, conversaţia cu respectivul ministru, sfătuindu-ne în ce fel să accesăm fondurile din POSDRU (program european de finanţare pentru deşteptarea profesională a diverşilor cetăţeni din statele-membre) fără a cădea în păcatul de moarte al ajutoarelor de stat. Am găsit soluţii, am trecut la treabă: consultanţi, editare proiect, acreditare CNFPA (organism care trebuie să ateste că eşti potrivit pentru a-i deştepta profesional pe cetăţenii din statul-membru România). După o săptămînă, pe ministru l-au schimbat. Nu-i nimic, ne vedem de treabă, ne-am zis noi.
Al doilea a fost prin septembrie. Ne-am gîndit că TVR-ul ar trebui să fie capabil să intre în schema care permite oricărei asociaţii de locatari să-şi consolideze blocul şi, apoi, să-l reabiliteze termic (consolidare şi anvelopare – îi zice). Ne şi gîndeam că în zilele astea de restrişte financiară, măcar vom mai economisi cîte ceva din factura la gaze. Ne-am întîlnit cu secretarul de stat „pe problemă“. Amabil. Ne-a prezentat cam care sînt schemele de finanţare existente, ne-a mărturisit că bugetarea pe anul acesta este improbabilă, că trebuie să începem demersurile, dar că vom intra în lucru de-abia la anu’. Multumiţi, am pornit procedura. Ne şi vedeam cu termopane noi şi facturi mici, de la anu’. După o săptămînă l-au schimbat şi pe el. Am căutat cererea noastră prin minister vreo trei săptămîni. Noroc că aveam o copie cu număr de registratură la noi, de la secretariat. Apoi am aflat că schemele de finanţare prezentate de omul acela nu existau decît în mintea lui şi că nu eram de nici un fel eligibili, altfel decît prin alocare de la Ministerul de Finanţe (adică adio, la cît de auster este Bugetul Naţional). Rămînem să lucrăm într-un bloc-turn şubred, cu urechile pîlnie la interviurile domnului Mărmureanu. Al treilea este o doamnă. O excelentă expertă în fonduri structurale la unul dintre cele mai interesante AM-uri (adică Autoritate de Management, organism care se ocupă de dreapta împărţire şi folosire a fondurilor europene pe un anumit domeniu). Noi i-am propus, din motive tehnice (mi-ar lua prea mult să explic pe îndelete), o schimbare majoră în program, schimbare de tipul celor care trebuie renegociate cu Comisia Europeană prin următorul Comitet de Monitorizare (sună bine, este?). O adevărată provocare profesională. Nu cred că administraţia fondurilor structurale din România a mai realizat o asemenea acţiune, extrem de sofisticată, elaborată, grea. Doamna a acceptat provocarea. De ce? Doar pentru că era o provocare administrativă şi tehnică şi, pare-se, îi plac provocările de acest fel. Bucuroşi, am purces la treabă, conform procedurilor. După trei zile, au schimbat-o din funcţie.
Al patrulea este din Botoşani, dar s-a mutat cu serviciul în Bucureşti pentru a conduce o Agenţie Naţională. Trebuia să iau acreditarea aceea de la CNFPA, aşa că l-am vizitat pentru a fi siguri că dosarul (voluminos, credeţi-mă) este bine întocmit, că nu vom avea surpriza comiterii vreunei erori de conformitate administrativă (recunoaşteţi că sînt bun la folosit expresii din astea). A fost cooperant, amabil şi eficient. Am trecut la treabă, am întocmit dosarul, acum aşteptăm acreditarea. Joia trecută l-au demis.
Patru în doar trei luni. Am căzut pe gînduri. Aşadar: dacă aveţi vreun duşman sau antipatizaţi pe cineva din administraţia centrală, aranjaţi-i o întîlnire cu mine. În maximum o săptămînă îşi va pierde funcţia. Garantat.
Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.
Foto: V. Eftenie