Care vreţi să-l luaţi de bărbat pe Nicuşor Dan?

20 iunie 2012   EDITORIALE ȘI OPINII

● Pe măsură ce se apropiau alegerile locale, trăiam cu impresia că în mediul online nu sînt de fapt alegeri locale, ci un referendum despre Nicuşor Dan. Ca unul dintre susţinătorii declaraţi ai lui, mi s-a părut normal să zic şi să scriu asta: anume că îl susţin pe Nicuşor Dan. Dacă cineva susţine pe altcineva, foarte bine, să o zică. Dar să te agăţi de ce zic unii despre Nicuşor Dan şi să faci lungi dezbateri pe tema asta – a fost jenant, căutaţi definiţia lui „trolling“ pe net.

● Nicuşor Dan trebuia judecat faţă de ceilalţi candidaţi şi decis ca atare. E mai bun decît ceilalţi? Va duce politicile de urbanism spre locuire şi relaxare şi le va scoate din zona aglomeraţie/maşini/autostrăzi, acolo unde s-au blocat mental majoritatea politicienilor (şi a publicului de fapt)? Astea erau întrebările relevante. În schimb, mulţi s-au comportat de parcă întrebarea de bază era: vrei de bunăvoie şi nesilită de nimeni, o, tu, virgino, să-l iei de bărbat pe Nicuşor Dan şi el să aibă grijă de virginitatea ta pînă la adînci bătrîneţi? Au dat deci în boala miresei care caută perfecţiunea. Că de ce Nicuşor s-a întors în ţară să muncească pe bani puţini, e nebun? Dar ONG-ul lui din ce trăieşte? Dar ce a scris Nicuşor în anul 2000 despre homosexuali în revista Dilema? Dar de ce nu are Nicuşor o poziţie despre gazele de şist? De ce e Nicuşor prea de dreapta, de ce e un neoliberal împuţit? De ce ţine clasa de mijloc cu Nicuşor, fir-aţi ai naibii de mic burgheji, lasă că vine ea revoluţia şi vă radem? Dar de ce e Nicuşor socialist şi vrea case sociale? (ceilalţi sonaţi, de peste drum) Dar de ce nu are Nicuşor bască? Cum ziceam, dezbaterea e despre fiecare şi despre scrînteala proprie: dacă tot au crezut că sînt întrebaţi, oamenii au devenit miresuci, au dat din gene şi au zis că nu e destul de perfect pentru virginitatea personală.

● Să luăm ca studiu de caz poziţia lui Remus Cernea. După mulţi ani de idealism, Remus Cernea a trecut la un Realpolitik crunt, motiv pentru care partidul lui s-a spart, oamenii strînşi în jurul lui Claudiu Crăciun (cel din Piaţa Universităţii) au plecat. Remus Cernea spune că partidul e acum în alianţa USL, iar Cernea este consilier al premierului Ponta. Foarte bine. Publicul său de pe Facebook (apreciabil ca număr) îi sare din cînd în cînd în cap şi îl face trădător. El răspunde calm: pentru a ajunge să ne punem în practică ideile, trebuie să avem poziţii de decizie, intrarea mea în guvern ne dă această şansă (nu chiar în guvern, fie vorba între noi). Foarte bine, aplaud realismul lui Remus Cernea. Mie îmi plac oamenii care au un plan şi ştiu ce trebuie făcut – că te judecă Facebook-ul sau nu, astea sînt alegeri particulare ale fiecăruia. Dar cu cîteva zile înainte de alegeri, Cernea publică un editorial în care spune pe scurt: îmi este simpatic Nicuşor Dan, salut apariţia lui, dar am citit că în 2000 a trimis la Dilema un articol homofob inacceptabil, faptul că acum spune că şi-a schimbat poziţia nu e destul, trebuie să spună pe larg ce crede despre drepturile minorităţilor sexuale şi să vină cu mine la Gay Parade, altfel e un nasol homofob. Am parafrazat astfel un articol foarte lung, cititorii îl pot găsi pe VoxPublica. Bon, Remus Cernea are o opinie despre problema drepturilor pentru homosexuali. Foarte bine. Problema e că sare repede cu eticheta de homofob. Poziţia din 2000 a lui Dan era contra manifestărilor publice, ceea ce nu îl face homofob. Dar acesta e un amănunt. Fondul este următorul: Remus Cernea este în guvern alături de o alianţă USL care are o poziţie mult mai conservatoare faţă de chestiunea homosexualilor decît are acum Nicuşor Dan, de fapt poziţia mainstream acum în USL e ce zicea Nicuşor Dan în anul 2000. Să amintesc ce spuneau despre homosexuali Marian Vanghelie (candidat USL, alianţă din care face parte partidul lui Remus Cernea) sau Ion Iliescu (preşedintele de onoare al PSD, forţa motrice a USL, alianţa din care...)? Adică, sari repede să-l faci pe Dan homofob şi să-l chemi la Gay Parade, că altfel îi arăţi tu lui, dar nu te deranjează homofobia evidentă din alianţa în care te-ai băgat? De ce nu-i iei de mînecă pe Iliescu şi Vanghelie să meargă cu tine la Gay Parade..., te apucă perfecţionismul numai în cazul lui Dan, doar nu cu el guvernezi, ci cu USL, nu?

● Nu aş vrea ca acest articol ironic să umbrească lecţia de bază a poveştii cu Nicuşor Dan: a ieşit, oameni buni. A fost foarte bine. Faptul că virginicele de mai sus şi altele au sărit atît de mult în sus arată că Nicuşor Dan a fost singurul punct de interes real pentru campania asta. L-am susţinut de la bun început, cu mult înainte ca bulgărele online să se rostogolească. Cînd am scris scrisoarea de susţinere (în numele CRPE ca organizaţie), am avut acea panică a camerei goale pe care o trăiesc uneori în activitatea mea de agitator civic (sau numiţi-mă cum vreţi): dacă vorbesc unei camere goale? Dacă va fi un fîs, dacă ia 600 de voturi? A fost mult mai bine, dincolo de aşteptări. M-am temut să o zic apăsat ca să nu demobilizez lumea: asta a fost o campanie ca să arătăm că existăm. Dar ce, aveaţi îndoieli că existaţi? – aşa ne întreabă Vlad Mixich într-un text emoţionant pe HotNews („Autoportret cu primari penali, nicuşori dani şi mama“). Da, Vlad, eu aveam. Am nevoie din cînd în cînd să ştiu că nu vorbesc unei camere goale.

● Închei citînd un fragment din ce a scris Răzvan Lalu pe contributors.ro imediat după închiderea urnelor: „Azi s-au dat aproximativ cincizeci de mii de voturi unui proiect de civilizaţie. Este un fenomen cu totul nou, nemaivăzut la noi: a vota nu pentru o ideologie, nu pentru sau împotriva unei persoane, nu în speranţa unor cîştiguri sau avantaje, ci pentru o opţiune de civilizaţie. La 10 iunie 2012 s-a petrecut un fapt memorabil: o parte semnificativă a unei comunităţi româneşti s-a exprimat oficial în favoarea unui alt mod de viaţă (…) Aderenţii acestui proiect au ştiut că există şanse minime ca Nicuşor Dan să cîştige Primăria şi totuşi au votat pentru el, nu dintr-un puseu iraţional sau din snobism, ci pentru a da expresie unei opţiuni de civilizaţie, care pînă acum nu s-a exprimat la noi niciodată atît de limpede şi pregnant. Votul de azi pentru Nicuşor Dan a fost un recensămînt civic şi civilizaţional: au fost număraţi cei care îşi doresc altceva decît avem parte de 22 de ani. De aceea, priorităţile româneşti sînt de ordin civilizaţional, şi nu doctrinar: singura ieşire o constituie realizarea unui model concret, european, de civilizaţie“. Mai departe Lalu îndeamnă echipa Nicuşor Dan să facă un proiect politic naţional. Asta e mai complicat. Va urma dezbaterea: Nicuşor Dan e de stînga sau de dreapta? Şi primul divorţ. Apoi schisme mai mici. Dar aşa e în politică. Pînă atunci, să ne bucurăm de ce avem: existăm în grup, sîntem ca pinguinii care se înghesuie pe banchiză ca să se apere de crivăţ. La noi e cald. 

http://www.facebook.com/Cristian.Ghinea.CRPE 

Foto: L. Muntean

Mai multe