Vai de Voevod!

5 februarie 2014   BORDEIE ȘI OBICEIE

Casa natală a politicianului Alexandru Vaida-Voevod stă să se prăbuşească, ignorată de urmaşii naturali şi uitată de urmaşii politici. Conacul familiei Vaida se află în comuna clujeană Bobîlna, în mijlocul unui întins domeniu.

E linişte în jur şi nimeni nu tulbură perimetrul în care e situat de atîţia ani bătrînul conac unde s-a născut Alexandru Vaida-Voevod, lider al Partidului Naţional Român (PNR). O placă memorială ne aminteşte că acolo s-a născut, dar, în jur, totul e din ce în ce mai jalnic. Noroc cu vremea bună, care a ţinut mult timp şi a alungat aerul deprimant al clădirii şi al depedinţelor stricate.

Conacul familiei, altădată falnic, deşi nu e de mari dimensiuni, e sortit ruinării, dacă cineva nu intervine rapid. Clădirea este din ce în ce mai degradată. Mulţi ani, conacul familiei Vaida, confiscat de comunişti, a funcţionat ca spital, apoi, după 1989, şi ca dispensar. Grădina înconjurată de un zid masiv de piatră este un loc perfect pentru plimbare, recreere a bolnavilor în aer liber. Totul are un aer aristocratic, dar dacă nu se va interveni rapid, în cîţiva ani, conacul se va prăbuşi.

Acum, clădirea cu un etaj şi balcon somptuos este închisă cu lacăte. Prin geamurile pline de praf şi pînză de păianjen se pot vedea: lucruri aparţinînd fostului dispensar, aruncate de colo pînă colo, într-o dezordine de nedescris. Totul e plin de praf. La intrare, şapte saci cu porumb zac chiar în faţă. Începe şi exteriorul să fie tot mai degradat. Găuri mari apar în tavan, iar tencuiala e căzută în majoritatea locurilor. Acoperişul e mai bine conservat, fiind reparat acum cîţiva ani. Şi, ca o ironie a sorţii, ca să nu uităm că e vorba de conacul unei familii care a făcut politică cu seriozitate, la ieşire, pe un stîlp de iluminat, e lipit un afiş care îndeamnă „Votaţi Marius Nicoară-PNL!“

Sătenii din Bobîlna cunosc, în mare, situaţia conacului.

„E a lui nepotu’ lu’ Vaida. Nu ştiu ce face cu el, e închis deja din 2007. O femeie are cheile şi un om, sătean de-al nostru, are grajd lîngă conac. Grijeşte pe acolo. Se aude că se va vinde, dar noi nu ştim nimic exact“, ne spune un sătean la una dintre cele două cîrciumi din sat.

Unul dintre nepoţii lui Vaida-Voevod, scriitorul Mircea Vaida-Voevod, explică situaţia:

„Nu ne-am înţeles la moştenire. Aşa că partea cu conacul a revenit unor rude ale mele. Sincer, îmi pare rău pentru că e mare păcat. Clădirea e încă în stare bună, dar, dacă nu se ocupă nimeni, se va duce. Eu aş fi donat-o comunităţii, sau aş fi făcut un parteneriat cu Primăria, Consiliul Judeţean, ca această clădire să fie funcţională. Ar merge să fie şi casă-memorial, deşi nu ştiu cîtă lume ar veni să o viziteze. Sau măcar să existe o activitate socială acolo. Este foarte frumos domeniul, merg destul de des să îl văd, e un loc special pentru mine.“ (www.clujulcultural.ro)

Acesta s-a luptat, după 1989, pentru memoria omului politic. A reuşit să-i realizeze un bust lîngă Teatrul Naţional şi a îngrijit memoriile politicianului, apărute la Editura Dacia, în mai multe ediţii.

Pentru cei mai puţin familiarizaţi cu istoria politică a României, reamintim că Alexandru Vaida-Voevod s-a născut pe 27 februarie 1872 în localitatea Olpret (Bobîlna, judeţul Cluj), într-o veche familie românească de voievozi din ţinutul someşan, înnobilată la 15 noiembrie 1627, de către principele Transilvaniei, Gabriel Bethlen. Vaida-Voevod a avut o contribuţie importantă la înfăptuirea Unirii Transilvaniei cu România. Pe 29 septembrie/12 octombrie 1918, la Oradea, a supus atenţiei celorlalţi lideri ai Partidului Naţional Român celebra Declaraţie de independenţă, citită de acesta în Parlamentul din Budapesta pe 5/18 octombrie. La 1 decembrie 1918, a participat la Marea Adunare Naţională de la Alba lulia, unde cei 1228 de delegaţi aleşi ai românilor „din Transilvania, Banat şi Tara Ungurească“ au votat rezoluţia Unirii cu România.“

Tiberiu Fărcaş este jurnalist, realizator al site-ului www.clujulcultural.ro

Foto: T. Fărcaş

Mai multe