Un monument salvat
Patrimoniul istoric al ţării este victima, de multe ori, a unor distrugeri inimaginabile, în care se pierd valori arhitectonice unice. La Cluj-Napoca a fost cazul Casei Călăului. Personaj care, aşa cum arată studiile istorice medievele clujene, locuia „extra muros“. După ce ani de zile a stat în paragină, Casa Călăului a dispărut mistuită de un incendiu devastator. Iată însă că cea mai frumoasă stradă din Cluj, Kogălniceanu, a primit un nesperat cadou. Loc de promenadă a generaţii întregi de studenţi, loc cu un farmec aparte, strada are la un capăt statuia – celebră în Cluj şi nu numai – a Sfîntului Gheorghe ucigînd balaurul. Aflată într-o stare deplorabilă mulţi ani, iată că aceasta a fost reinaugurată, după ce timp de două luni s-a aflat într-un proces masiv de curăţare.
„Este o zi importantă pentru Cluj, fiindcă s-a reuşit ca o statuie de for public să fie aşa frumos restaurată. Pentru comunitatea maghiară, dar şi pentru toţi clujenii, este un monument important“, a spus la reinaugurare viceprimarul Anna Horvath. Contează mai puţin că la reinaugurarea statuii din faţa Bisericii Reformate, cea mai veche din Cluj, cu o vechime de 600 de ani, au participat îndeosebi maghiari şi germani din Cluj-Napoca.
Important este că edificiul amplasat în faţa Bisericii Reformat-Calvine are soclul complet restaurat. Sumele pentru curăţare au provenit de la guvernul Ungariei. Lucrările de restaurare şi curăţare au fost efectuate de Asociaţia pentru Ocrotirea Monumentelor „Kelemen Lajos“, care a obţinut autorizaţiile şi avizele de la Primărie şi Comisia Zonală a Monumentelor, Ansamblurilor şi Siturilor Istorice.
Banii necesari recondiţionării grupului statuar provin de la Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Ungaria, care a alocat suma pentru curăţarea şi restaurarea monumentului, adică 78.000 de lei. Banii au fost cheltuiţi pentru lucrările de refacere a soclului, realizarea schelelor, curăţarea statuii. Conform unui site de specialitate – www.cluj.travel –, este prima lucrare de curăţare şi restaurare a acestui monument.
Statuia Sfîntului Gheorghe ucigînd balaurul de la Cluj este, de fapt, o copie din 1904, după o statuie realizată în 1373 de doi sculptori clujeni, Martin şi Gheorghe. Cel care a comandat statuia a fost împăratul german Carol al IV-lea, totodată rege al Boemiei, care a amplasat-o la castelul său din Praga. Monumentul are o valoare istorică inestimabilă, deoarece este prima statuie ecvestră de for public din Europa. În 1904 au fost executate două copii ale celebrei statui, una fiind amplasată la Budapesta, în apropierea Bastionului Croitorilor, iar cealaltă la Cluj, în Piaţa Sfîntul Gheorghe, actualmente Lucian Blaga. Ulterior, statuia de la Cluj a fost mutată în faţa Bisericii Reformate de pe strada Mihail Kogălniceanu. Cluj.travel mai scrie că şi statuia care poate fi văzută actualmente la Praga, într-o curte interioară a castelului, este tot o copie, din 1967, originalul aflîndu-se la Galeria Naţională din capitala Cehiei.
În orice ghid turistic al Clujului, o plimbare pe strada Kogălniceanu este o menţiune obligatorie. Flancată de Biserica Reformat-Calvină, statuia Sfîntului Gheorghe ucigînd balaurul, de o splendoare rară, dă locului un aer medieval, din timpuri apuse şi invită la reverie adolescenţii îndrăgostiţi care trec prin zonă, în drum spre liceele clujene sau spre vechea Bibliotecă a Academiei. Un loc special, unde concertele de orgă din Biserica Reformat-Calvină pot fi ascultate într-o atmosferă medievală mică.
Tiberiu Fărcaş este jurnalist, realizator al site-ului www.clujulcultural.ro