ONG-uri care îşi fac bine treaba

30 decembrie 2013   BORDEIE ȘI OBICEIE

Există, deseori, eforturi de a ajuta persoane aflate în nevoie, de a repara clădiri istorice de mare importanţă, dar pe punctul de a se dărîma, sau iniţiative inedite şi generoase de a îndrepta, măcar puţin, lumea deformată din jur. Din păcate, de cele mai multe ori, astfel de eforturi devin izolate şi singulare, dintr-un motiv sau altul. De aceea, cu atît mai mult ies în evidenţă acţiunile permanente şi de durată ale unor organizaţii cu scopuri nobile.

Amintim aici Asociaţia Pro Ruralis şi Fundaţia Comunitară. Diferite, dar, întîmplător, unite de dorinţa de a-i ajuta pe copiii şi tinerii inteligenţi. Prima organizaţie are deja o vechime de 12 ani şi reprezintă o iniţiativă a celei mai cunoscute publicaţii din tîrgul Ieşilor: Ziarul de Iaşi. În parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, Asociaţia Pro Ruralis, condusă de profesorul Victor Geangalău, lucrează pe două planuri. În primul rînd, selectează cei mai promiţători liceeni din mediul rural, veniţi să înveţe la oraş. De prea multe ori, aceşti copii suferă din cauza lipsei banilor, ceea ce le poate afecta atît viaţa de zi cu zi, dar, mai ales, puterea şi detaşarea necesare asimilării de cunoştinţe noi. Este foarte probabil ca, în trecut şi încă în prezent, o parte dintre aceşti elevi sau liceeni să se piardă pe drum. În al doilea rînd, asociaţia şi publicaţia fac muncă de marketing: contactează firme şi persoane potente financiar, rugîndu-le să le ofere burse acestor liceeni. Sumele nu sînt mari, dar reprezintă foarte mult. Asociaţia nu primeşte nici un sprijin guvernamental. Pînă acum au beneficiat de astfel de ajutoare aproape 1000 de copii din clasele V-XII. Pe lîngă cazarea la internat, beneficiarii sînt supravegheaţi în privinţa temelor, consiliaţi pentru a se adapta mai uşor, implicaţi în diferite activităţi, cum ar fi cele legate de protecţia mediului. Pentru a rămîne în cadrul proiectului, copiii trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, printre care recuperarea lacunelor ştiinţifice în primul semestru al şcolarizării, media generală minimum 9 şi semnarea unor instrucţiuni de comportament în şcoală, cămin şi cantină. Conform site-ului proiectului, 68 dintre beneficiari au intrat la facultate. De exemplu, Diana Gavril – şefă de promoţie la Colegiul „Mihai Eminescu“, în 2011, care acum studiază în Danemarca –, Andreea Scoban – multiplă medaliată la chimie pe plan naţional şi internaţional – şi Eliza Cîtea, premiată în SUA, în prezent studentă la Regie în Cluj-Napoca.

Mai proaspăt înfiinţată, Fundaţia Comunitară este însă mai variată în acţiuni. Cei de aici au finanţat proiecte de revitalizare urbană, iniţiate şi implementate de către liceeni, au organizat evenimente filantropice, susţin iniţiative comunitare diverse, realizate pe bază de voluntariat, şi încearcă strîngerea de fonduri în vederea acordării de burse pentru liceeni cu probleme financiare.

Cel mai recent proiect al Fundaţiei este Clubul IQ: un centru de stimulare a performanţei, dotat şi utilat ultramodern, care le va facilita olimpicilor liceeni accesul la resurse educaţionale formale şi nonformale suplimentare. Aici au loc acţiuni de mentorat, workshop-uri, expoziţii, prezentări, activităţi recreative. Organizatorii îşi mai propun să le ofere olimpicilor o serie de beneficii, în semn de recunoaştere şi încurajare a performanţei, precum transport local gratuit, acces în mediul universitar (cursuri, seminarii, laboratoare, biblioteci), acces liber la teatru, film şi muzee, abonamente la săli de sport private. Clubul a fost inaugurat la începutul lunii decembrie şi este rodul strădaniilor a încă doi parteneri: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ şi Asociaţia Rotalent.

Sorin Cristian Semeniuc este dr. al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.

Mai multe