La Iaşi se schimbă cu totul centrul oraşului

2 aprilie 2014   BORDEIE ȘI OBICEIE

Zarvă au stîrnit, în ultimul timp, cîteva modificări făcute sau care urmează să fie implementate în centrul Iaşiului. Este vorba de bulevardul Ştefan cel Mare, dar şi de străzi sau zone adiacente. 

Sub parcul din faţa Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri“, municipalitatea intenţionează să amenajeze o parcare subterană, cu 230 de locuri, costurile de 18,8 milioane de euro urmînd să fie suportate, în mare parte, din fonduri europene. Societatea civilă, destul de vocală pe marginea acestui subiect – dar şi a altora care privesc schimbările din centrul oraşului –, a criticat faptul că, prin aceste lucrări, 70% dintre copacii din parc vor fi înlocuiţi de arbori-pitici, betoane şi fîntîni arteziene. Iniţial, în 2012, proiectul a fost stopat după ce consilieri locali ai opoziţiei şi-au exprimat dezacordul, dar discuţiile au fost reluate cu succes în 2013, pe fondul unei majorităţi covîrşitoare a partidelor care îl sprijină pe primar, un susţinător fervent al acestei parcări.  

O tăiere masivă de copaci a avut loc deja, în 2013, în  imediata apropiere, pe bulevardul Ştefan cel Mare şi pe cîteva străduţe învecinate. Zecilor de tei maiestuoşi, cu o înălţime de 15-20 de metri, le-au luat locul aproape 150 de salcîmi japonezi, nişte copăcei de 2-3 metri, cu coroana pleoştită. Costul acestei operaţiuni a fost de 175.477 de lei. În principal, Primăria a justificat această schimbare prin dorinţa de a pune în valoare monumentele istorice de pe o parte şi alta a bulevardului. Criticii au adus argumentul tradiţiei – Iaşiul este faimos pentru teii plantaţi în zonele centrale, dar şi în Copou – şi cel al utilităţii: umbra acestor copaci era reconfortantă într-un spaţiu de promenadă cum este acest bulevard. Mai ales că un alt proiect al municipalităţii, din fonduri europene, a dus la înlocuirea asfaltului cu pavaj din granit şi la transformarea arterei în zonă pietonală, prin interzicerea circulaţiei maşinilor. Dispariţia teilor a dus la cele mai importante proteste, atît în spaţiul online, cît şi în stradă, dar Primăria nu a dat nici un pas înapoi, nici măcar la argumentul unor specialişti care au avertizat că ar putea exista probleme de adaptare pentru specia de salcîm plantată. Că lucrurile nu au fost tocmai în regulă în această problemă o arată şi faptul că Garda de Mediu a sancţionat ulterior Primăria cu 60.000 de lei. 

Cumva ciudat, de-abia după ce a luat aceste măsuri care au transformat deja, în mod substanţial, modul în care arată zona centrală, Primăria a organizat un concurs de soluţii pentru pietonalul Ştefan cel Mare. Nici una dintre echipele participante nu a obţinut premiul I, două echipe împărţind poziţia a doua. Municipalitatea va decide ce va aplica din propunerile arhitecţilor, în perioada următoare soluţiile şi planşele urmînd să fie expuse publicului. 

Prima propunere, un proiect coordonat de arhitecţii Dragoş Ciolacu, Constantin Medaru şi firma Roeleveld-Sikkes Architects International BV din Olanda prevede, printre altele, refacerea Turnului cu ceas de la Biserica Trei Ierarhi, amenajarea unui pietonal paralel, pe o stradă din spatele Catedralei Mitropolitane, desfiinţarea Teatrului Cub –  clădire construită pentru spectacole, pe perioada lucrărilor de renovare a Teatrului Naţional –  şi reamenajarea Esplanadei de la Cub. 

A doua propunere aparţine Adrianei Gheorghiescu şi Alexandrei Berdan, şi a pus accent pe refacerea Esplanadei Cub, amenajarea de terase, a unei grădini publice şi replantarea teilor, în anumite zone.

Impresia lăsată de dezbaterile pe marginea acestor proiecte arată faptul că instituţia care are pîinea şi cuţitul, adică Primăria, nu pare să fie interesată cu adevărat de părerile ieşenilor, ale societăţii civile şi ale specialiştilor. Pe de altă parte, dorinţa de implicare a cetăţenilor obişnuiţi în astfel de dezbateri este totuşi destul de mică. Atitudinea civică este încă un deziderat la Iaşi.     

Sorin Cristian Semeniuc este dr. al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.

Mai multe