Cazuri de vandalism extrem la Iaşi
Două evenimente scandaloase au avut loc în acest an la Iaşi. Soarta unor monumente istorice situate în zona centrală a oraşului a fost pecetluită de nişte brute care au avut complicitatea indirectă a poliţiştilor locali.
În luna martie, trei tineri cu vîrste cuprinse între 17 şi 20 de ani au demontat şi au furat de pe socluri trei busturi aflate în Parcul Copou. Acestea îi înfăţişau pe B.Şt. Delavrancea, Nicolae Gane şi Ciprian Porumbescu. Primele două sînt înscrise pe lista B, a monumentelor istorice de interes local, fiind realizate în 1924 (sculptor: Ion Mateescu) şi, respectiv, 1943 (Richard Hette). Cel de-al treilea îi aparţinea lui Iftime Bîrleanu şi data din 1947. Ce a urmat este pur şi simplu revoltător: busturile au fost sparte cu ciocanul sau barosul şi vîndute unor firme de valorificare a materialelor reciclabile. Delavrancea le-a adus hoţilor 544 de lei, Gane – 722 de lei, iar Porumbescu – 1667 de lei.
Cazul a arătat mai multe lipsuri ale autorităţilor şi ale sistemului de funcţionare a firmelor care cumpără fier, bronz sau alte asemenea materiale. Stupoare a produs informaţia că hoţii au acţionat în timp, furînd busturile la interval de cîteva zile. Patrulele Poliţiei Locale, pentru care Parcul Copou este un obiectiv obligatoriu, nu au văzut nimic, de vreme ce, foarte probabil, nici nu au trecut pe acolo. Asta în ciuda faptului că instituţia, subordonată Primăriei, are sute de angajaţi, iar Parcul se află în centrul oraşului, loc plin de camere video, aflate în custodia acestor poliţişti. Singura sancţiune pe care au primit-o şeful Poliţiei Locale şi adjunctul său, reprezentanţi ai unei Poliţii cu multe hibe – printre care agresivitatea de la manifestările adversarilor primarului şi partidului din care face acesta parte –, a fost „suspendarea“ din funcţie, pe o perioadă de şase luni. Pedeapsă de ochii lumii, de vreme ce în aceste şase luni au fost transferaţi ca şefi la un serviciu din Primărie. Nici ceea ce se întîmplă la firmele care cumpără fier sau bronz nu este în regulă, aici fiind locul unde ajung frecvent capace de canal sau şine de cale ferată furate, fără ca patronii să păţească nimic.
După un proces rapid, doi dintre hoţi au primit cîte şase ani şi opt luni de închisoare cu executare, iar al treilea – doi ani şi jumătate cu suspendare. Împreună cu un al patrulea infractor, care i-a ajutat, hoţii au fost obligaţi de instanţă să achite Primăriei aproximativ 200.000 de lei (valoarea de inventar a busturilor), dar este puţin probabil să o facă vreodată.
A urmat tentativa de refacere a celor trei statui. Pe cît de rapizi au fost cei care le-au furat pe atît de înceţi sînt cei din Primărie în a le pune la loc. Din resturile recuperate nu se mai poate face nimic, aşa că au fost demarate concursuri pentru realizarea altora. Nu s-a înscris nimeni, au fost doar două scrisori de intenţie. Suma repartizată de municipalitate – 75.000 de lei. Se speră totuşi ca amplasarea lor să aibă loc pînă la sfîrşitul acestui an.
Alt moment jenant pentru comunitate a avut loc la jumătatea lunii iulie cînd, în faţa Palatului Culturii, a fost distrusă placa memorială – monument istoric – care marchează locul în care a fost Hotelul Petersburg. Aici s-a redactat Proclamaţia din 27 martie 1848, cînd aproximativ 1000 de persoane au întocmit o listă de revendicări care a ajuns la domnitorul Mihail Sturza.
Placa, inaugurată în 1968, a fost culcată la pămînt şi spartă de patru tineri. Doi dintre ei erau minori. Împotriva lor, reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional au depus plîngere penală. Şi de această dată, poliţiştii locali nu şi-au făcut datoria, distrugerea avînd loc cu ocazia unei manifestări publice organizate de un producător de bere, care a obţinut aprobare din partea Primăriei. De fiecare dată, în astfel de ocazii sînt trimise la faţa locului patrule de poliţişti sau jandarmi. Şi acum se speră în refacerea grabnică a monumentului.
Sorin Cristian Semeniuc este dr. al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.