Ziua în care Primul Război Mondial s-a oprit, pentru a face loc unui meci de fotbal
Nu mai departe de finalul anului trecut, jurnaliștii de la FourFourTwo au publicat un material extrem de interesant legat de una dintre cele mai cunoscute tradiții ale britanicilor, și anume partidele de fotbal disputate de Crăciun și Boxing Day – sărbătoare pe care încă nu am împrumutat-o, așa cum s-a întâmplat în cazurile Valentine’s Day sau Halloween (Boxing Day se sărbătorește, de regulă, pe 26 decembrie).
Potrivit sursei citate, poate cel mai ciudat meci de fotbal ce s-a disputat vreodată în istoria omenirii a avut loc în timpul „Armistițiului de Crăciun” primul Crăciun din perioada Primului Război Mondial (28 iulie 1914 – 11 noiembrie 1918), când soldații britanici și cei germani, inamici pe Frontul de Vest, au pus armele deoparte pentru o zi, oferindu-și cadouri, cântând colinde și jucând un meci de fotbal. Povestea este pe cât de fantastică, pe atât de reală, ea fiind descrisă de mai mulți supraviețuitori ai războiului în care au fost implicate Germania, Austro-Ungaria, Bulgaria și Imperiul Otoman, pe de-o parte, și Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Franța, Rusia, Italia, Japonia și România, de cealaltă parte.
Iată, de pildă, detaliile prezentate de sergentul Clement Barker din Primul Batalion Grenadier Guards într-o scrisoare trimisă la vremea respectivă, însă descoperită destul de recent.
„Un german a privit peste șanț și a spus: Fără împușcături! Atunci, ai noștri au făcut la fel și apoi câțiva dintre oamenii noștri au ieșit și au adus trupurile celor care muriseră pentru a-i îngropa. Următorul lucru, cineva de la noi a aruncat o minge de fotbal și apoi germanii și britanicii au jucat un meci de fotbal.”
Sergentul Clement Barker a fost unul dintre supraviețuitorii Primului Război Mondial, în timpul căruia au pierit peste 16 milioane de soldați și civili.
Să joci fotbal de Crăciun, Boxing Day sau chiar pe 1 ianuarie este o tradiție ce continuă și în zilele noastre în Anglia, în ciuda tuturor celor ce se împacă mai greu cu ideea de a fi pe teren în zile de sărbătoare în care mai toate familiile se reunesc pentru a sărbători nașterea Domnului și trecerea în Noul An. Mari amatori de pariuri live, în special pe fotbal și curse de cai, britanicii nu s-au plictisit anul trecut în timpul sărbătorilor de iarnă și nu o vor face nici peste câteva luni, pe 26 decembrie fiind programată etapa cu numărul 19 în Premier League, pe 28 decembrie etapa nr. 20, iar în chiar prima zi din 2020 disputându-se runda cu numărul 21. Nu doar în primul eșalon fotbalistic britanic se joacă la „foc automat” în perioada sărbătorilor, ci și în ligile inferioare, astfel că majoritatea jucătorilor de fotbal din Anglia intră într-o scurtă vacanță abia pe 2 ianuarie.
Pentru a încheia într-o notă pozitivă, să spunem că o altă poveste, amuzantă de această dată, legată de fotbalul de Crăciun din Marea Britanie, avea loc în anul 1937, în timpul meciului Chelsea – Charlton. Din cauza ceții lăsate peste legendarul stadion Stamford Bridge, portarul oaspeților, Sam Bartram, a rămas singur pe terenul de joc, fără să realizeze că partida fusese întreruptă. După cum însuși Bartram relatează în autobiografia sa, acesta a fost descoperit din întâmplare de un om de ordine care a trecut prin apropierea porții, la aproximativ 15 minute de când ceilalți fotbaliști părăsiseră suprafața de joc. Evident, hohotele de râs nu au lipsit în momentul în care Sam a ajuns în fața colegilor săi, care făcuseră deja duș și își schimbaseră hainele.