"Zilele Lipatti"

25 noiembrie 2010   Dileme on-line

În 2 decembrie se comemorează 60 de ani de la moartea lui Dinu Lipatti, considerat şi astăzi unul dintre cei mai importanţi pianişti ai tuturor timpurilor. În 2010, înregistrările lui Dinu Lipatti cu muzica lui Chopin au primit premiul Best Ever la MIDEM, cea mai importantă reuniune anuală a producătorilor din industria discografică. „Zilele Lipatti”, organizate de Radio România Muzical, îşi propun să pună în lumină întreaga moştenire artistică a muzicianului.

Radio România Muzical îi dedică lui Dinu Lipatti o serie de emisiuni. Zilnic, de la ora 17,30 se derulează serialul „Dinu Lipatti – 60”, care cuprinde integrala înregistrărilor realizate de Dinu Lipatti, dar şi a lucrărilor compuse de muzician.

Sîmbătă, 27 noiembrie, de la ora 18, va fi proiectat documentarul Ultimul recital de la Besaçon, în regia lui Philippe Roger, un film nominalizat la premiile Festivalului de la Doucencourt. Proiecţia este găzduită de Sala „Elvira Popesco” a Institutului Francez din Bucureşti în prezenţa autorului. Intrarea este liberă.

Duminică, 28 noiembrie, de la ora 18, în foaierul Sălii Radio va avea loc vernisajul expoziţiei de fotografii inedite realizate de Dinu Lipatti: cîteva zeci de peisaje, dar şi fotografii de familie, plus cîteva dintre lucrurile care i-au aparţinut artistului, printre care şi rochiţa în care a fost botezat la vîrsta de 4 ani de George Enescu.

Vernisajul expoziţiei va fi urmat de Gala laureaţilor Concursului Naţional de Pian, competiţie care se adresează pianiştilor cu vîrste între 14-28 ani, şi care se desfăşoară la Sala mică a Ateneului Român şi la Centrul Naţional de Artă „Tinerimea română”. Intrarea este liberă.

În finala concursului, tinerii pianişti vor evolua, la Sala Radio, alături de Orchestra Română de Tineret, dirijor: Cristian Mandeal. Gala laureaţilor va putea fi urmărită în direct la Radio România Muzical şi TVR Cultural. Biletele pot fi achiziţionate de la Sala Radio şi prin reţeaua eventim.ro. De asemenea, invitaţii gratuite pot fi obţinute de cei care vizitează site-ul www.romania-muzical.ro şi completează formularele de înscriere.

Joi, 2 decembrie, data morţii muzicianului, Radio România Muzical propune o emisiune specială care va fi difuzată între orele 17,30-21,00.

Între 6 şi 10 decembrie, de la 17,30 se derulează seria de emisiuni „Destine paralele”, menită să pună în lumină relaţia dintre Dinu Lipatti şi Clara Haskil, o altă mare pianistă de origine română, de la moartea căreia se împlinesc, pe 7 decembrie, 50 de ani.

Toate înregistrările lui Dinu Lipatti pot fi ascultate pe streamul on demand ce-i este dedicat pe site-ul www.romania-muzical.ro.
 

  

Mai multe