Zazie pe platou

29 mai 2012   Dileme on-line

Iunie 2004. Aveam 19 ani şi vorbeam franceza de la 7. Sigur, mama e profesoară de franceză, aşa c-o să spuneţi (cum mi-a zis mie toată lumea mereu): „a, păi de aia vorbeşti aşa de bine!”. De aia, dar şi pentru că am avut încă o profesoară genială, prietenă de-a mamei, care a ştiut mereu ce trebuie să-i spui unui copil ca să se-ndrăgostească de Franţa. Am crescut cu Tintin, Asterix, Funès, cînd mă prindeau controlorii fără bilet în tramvaiele din Iaşi, începeam să vorbesc în franceză şi mă lăsau în pace, am crescut şi mai mare cu Flaubert, Truffaut, Queneau, Brassens. Şi într-o zi am aflat că Bernard Pivot, care pentru mine era un rock star al culturii franceze, vine la Iaşi ca să fimeze o ediţie specială a emisiunii sale de pe France 2, „Double Je”, şi că vrea să mă aibă printre invitaţi. Stupoare şi cutremur, vorba lui Amélie (Nothomb), am intrat în panică şi n-am mai ieşit din ea. Ce să caute o fată de 19 ani alături de directorul Bibliotecii Centrale din Iaşi, de criticul Alex. Leo Şerban (singurul ne-ieşean de pe listă), de directorul editorial de la Polirom sau redactorul-şef de la TVR Iaşi? Mai rău, ce să caut eu într-o emisiune în care-au mai fost invitaţi Julian Barnes, Andrei Makine, Jorge Semprum, Jane Birkin, Brian Molko?

M-am gîndit să mă apuc repede să fişez nişte istorii ale literaturii franceze şi nişte dicţionare de expresii, dar cum eram proaspăt îndrăgostită, n-am mai făcut nimic şi-am aşteptat dezastrul. În locul lui însă, a apărut cea mai prietenoasă şi mai profesionistă echipă de filmare pe care am cunoscut-o vreodată şi un Bernard Pivot atent cu toată lumea, cald, senin, cucerit de Iaşi şi de poveştile lui. Am vorbit despre surparealişti, teatru, Zazie în metrou şi a ieşit bine, cronicarul teve de la Le Figaro a scris despre mine că sînt „tînăra balcanică supradodată tipică, cu frumoasa ei privire fugară şi cu obrajii ei rotunjori plini de falsă modestie.” Echipa lui Pivot a stat la Iaşi o săptămînă, timp în care oraşul părea brusc că vorbeşte franceză mai bine decît marchiza de Pompadour, iar eu l-am cunoscut atunci pe Alex. Leo Şerban. Astea sînt pur şi simplu lucruri care nu se uită niciodată.

Text apărut în suplimentul Dilema veche dedicat prezenţei Franţei la Bookfest şi editat de Institutul Francez din Bucureşti.

Luiza Vasiliu va modera sîmbătă, 2 iunie, ora 11, la Bookfest, o discuţie cu Bernard Pivot, urmînd ca de la ora 12 să li se alăture şi Horia-Roman Patapievici.

Mai multe