Yundi şi David Garrett – două feţe diferite ale succesului în muzica clasică
De curînd au apărut la nivel internaţional, în aceeaşi zi, 22 martie 2013, două noi discuri ale unor superstaruri ale muzicii clasice de astăzi: pianistul chinez Yundi şi violonistul german David Garrett. Două discuri deosebite şi totuşi cu un punct comun: calitatea interpretării şi CV-ul extrem de bogat al interpreţilor care semnează aceste înregistrări.
De altfel, Yundi (care a renunţat să se recomande cu numele întreg, Yundi Li), dar şi David Garrett nu sînt nume necunoscute în România – ambii au putut fi ascultaţi în ediţia 2011 a Festivalului Internaţional „George Enescu”. Însă în avalanşa de nume mari pe care o întîlnim de obicei la Festivalul Enescu, recitalul cu lucrări de Chopin al lui Yundi şi concertul susţinut de David Garrett în compania Orchestrei Române de Tineret poate nu s-au bucurat de o atenţie deosebită.
Însă discurile care tocmai au apărut şi sînt disponibile şi în România ni-i pot pune mai bine în lumina reflectoarelor pe aceste două superstaruri – Yundi (30 ani) şi David Garrett (32 ani).
Yundi şi Sonatele lui Beethoven
După ce în 2000 chinezul Yundi a cucerit premiul I la vestitul Concurs Chopin de la Varşovia (la vîrsta de 18 ani era cel mai tînăr laureat din istoria concursului), a semnat în 2003 un contract de exclusivitate cu celebra casă Deutsche Grammophon şi rezultatul au fost 8 discuri apărute pînă în 2010, cînd pianistul a preferat să colaboreze cu casa EMI Classics. Însă de anul acesta, Yundi a revenit la colaborarea cu Deutsche Grammophon, iar discul cu sonate de Beethoven este primul apărut în cadrul noului contract.
Dacă pînă în prezent Yundi a abordat cu precădere repertoriul pianistic de virtuozitate (care i se potrivea atît de bine), iată-l că acum, la 30 ani, are curajul să abordeze un repertoriu mai profund şi totuşi atît de cunoscut publicului larg, pentru că cele 3 sonate beethoveniene alese sînt „Patetica”, „Sonata lunii” şi „Appassionata”.
Cum cîntă un chinez muzica lui Beethoven? Aici sînt multe discuţii de purtat, mai ales principiale, avînd în vedere prejudecăţile care încă ne mai fac să credem că asiaticii pot cînta doar repede şi fără simţire. Însă unii dintre aceşti asiatici sînt aplaudaţi în concerte cu casa închisă din întreaga lume, majoritatea concursurilor importante de interpretare sînt cîştigate de asiatici şi versiunile interpretative ale unor pianişti asiatici nu pot decît, pur şi simplu, să te emoţioneze. Aşa cum este şi interpretarea lui Yundi pentru sonatele lui Beethoven.
Discul lui Yundi a fost difuzat de Radio România Muzical în 25 martie 2013 şi poate fi reascultat pe pagina campaniei „Votează discul de muzică clasică al anului 2013” de pe site-ul www.romania-muzical.ro. De asemenea, discul poate fi achiziţionat din magazinele de specialitate (la Librăriile Humanitas, de exemplu) sau pe site-ul www.getmusic.ro.
David Garrett -14
Nu, David Garrett nu are 14 ani; dar avea 14 ani cînd a înregistrat primul său CD de recital pentru casa Deutsche Grammophon. David Garrett era atunci elevul unor nume legendare precum Isaac Stern şi Itzhak Perlman şi avea în faţă o carieră promiţătoare de violonist în muzica clasică: între timp a devenit unul dintre starurile europene ale muzicii pop-rock: în 21 martie 2013 a primit, de exemplu, premiul Echo pentru cel mai bun artist pop-rock. Însă la 14 ani, acest viitor era departe, iar David Garrett (născut dintr-o mamă americană, balerină şi un tată german, jurist) cred că nici nu-şi dădea seama ce onoare i s-a făcut cînd a primit oferta de înregistrare din partea uneia dintre casele de discuri cele mai prestigioase.
Însă înregistrările de atunci s-au pierdut în arhiva Deutsche Grammophon, dar de curînd au fost redescoperite – aşa s-a născut discul „David Garrett – 14” lansat în 22 martie 2013.
Nu trebuie să-l privim cu asprime pe David Garrett pentru că nu şi-a continuat cariera de muzician clasic – totuşi, el a studiat la Juilliard School şi pînă în urmă cu 4 ani a abordat exclusiv repertoriul clasic. Dar cînd presiunea pieţei este atît de mare, cînd ai fost şi model (ca să-şi suplimenteze veniturile, cînd studiat la New York, era şi manechin) şi cînd ai atît de multă priză la public, poate că această transformare este inevitabilă. Sau nu? Pentru că totuşi, în 2011, David Garrett a revenit la repertoriul strict clasic cu un disc înregistrat în compania dirijorului român Ion Marin, disc care s-a vîndut în sute de mii de exemplare în Europa, fiind cumpărat mai ales de publicul tînăr şi care i-a adus şi un premiu Echo Klassik în 2012.
David Garrett cred că este un exemplu al artistului versatil al zilelor noastre. Putem să-l iubim sau nu, dar cu siguranţă putem să-i admirăm minunatele înregistrări realizate pe cînd avea doar 14 ani: piese celebre din repertoriul clasicm imprimate în compania pianistului Alexander Markovitch.
Şi acest album este disponibil în România.