Weekendul Comediei Scurte

28 ianuarie 2014   Dileme on-line

Pe 1 si 2 februarie, la Cinema Patria, ShortsUP revine cu a doua ediţie a evenimentului Weekendul Comediei Scurte, care reuneşte patru ore de scurtmetraje premiate la marile competiţii internaţionale de film sub acelaşi numitor comun: rîsul. Selecţia de filme scurte explorează conceptul narcisismului contemporan care-şi găseşte reprezentarea ideală în selfie – cuvîntul anului 2013 conform dicţionarelor Oxford.

În două seri consecutive, ego-ul şi umorul spectatorilor ShortsUP va fi provocat de poveşti cinematografice scurte în care predomină autoironia. Pierduţi într-o lume dominată de obsesia sinelui, eroii scurtmetrajelor de la Weekendul Comediei Scurte se confruntă cu dedublări de personalitate, euri contradictorii şi porniri narcisiste.

Cum să faci totul de unul singur (r. Selma Vilhunen, Finlanda, 2012) e o comedie finlandeză despre o mamă care află că singurul ajutor de nădejde în momentele grele e propria persoană. Un scurtmetraj cinic, dar plin de emoţie, premiat la Aspen Shortsfest, Budapest Short Film Festival şi Helsinki Short Film Festival.

Umorul amar vine de la animaţia Din dragoste pentru divinitate (r. Joe Tucker, Marea Britanie, 2007), distinsă cu premiul cel mare la Chicago International Film Festival şi premiul pentru film studenţesc la Palm Springs International ShortFest. Graham, un tînăr cu o viaţă absolut plictisitoare, e măcinat de o lupta egocentristă: respectă credinţa şi totuşi nu se poate abţine de la comportări „neortodoxe”. Compromisul ales are încărcături de-a dreptul hilare.

Din programul Weekendul Comediei Scurte face parte şi scurtmetrajul american Banane (r. Aaron Rosenbloom, SUA, 2013),preferatul publicului la ultima ediţie L.A. Shortsfest, animaţie minimalistă în care o banană îşi pune întrebări existenţiale şi ajunge la concluzii „suculente” ce stîrnesc rîsul.

Weekendul Comediei Scurte va fi găzduit de Cinematograful Patria din Bucureşti sîmbătă (1 februarie) şi duminică (2 februarie) începînd de la ora 20,00. În afara sălii de proiecţie, spectatorii ShortsUP îşi vor putea descătuşa în voie intuiţiile narcisiste prin sesiuni foto selfie şi instalaţii artistice care tolerează toate manifestările amorului de sine.

Mai multe