"Vreau să ofer sclipire timpului trăit"

28 februarie 2012   Dileme on-line

Maria Dinulescu a jucat în peste 20 de filme, printre care Trafic (regia Cătălin Mitulescu, Palme d’Or, 2004), California Dreamin’ (regia Cristian Nemescu, Marele Premiu Un Certain Regard, 2007), Pescuit sportiv (regia Adrian Sitaru, 2009) sau serialul În derivă produs de HBO. Anul trecut a decis să plece în Statele Unite aplicînd pentru Extraordinary Ability Green Card. 

Într-un articol publicat în cotidianul L`Express intitulat “Aceşti artişti francezi condamnaţi să reuşească în Statele Unite” apar portretele unor actori francezi bine cotaţi care au ales să se exprime în altă ţară. Julie Delpy a jucat în State în filmul lui Tarantino, Killing Zoe. Te imaginezi într-o situaţie similară?

Nu cred că este sănătos să te compari cu cîteva cazuri de succes ignorînd multe alte milioane care nu au reuşit. Nu încerc să urmez un model sau să visez să ajung mare actriţă la Hollywood. Vreau ca fiecare moment pe care îl trăiesc, fiecare personaj pe care îl descopăr, fiecare “prezent” pe care îl trăiesc să fie fascinante. Vreau ca tot ceea ce fac să primească curaj, înţelepciune, deschidere, atenţie şi să ofer sclipire, valoare timpului trăit. Dacă procesul este sănătos, succesul devine numai o rezultantă.

De unde vine puterea ta?

Aş spune mai mult că este o nevoie de a fi prezentă şi de a înţelege întreg contextul în care mă aflu. Încerc să învăţ despre mine.

Site-ul www.mariadinulescu.com este bine conceput, are curaj şi umor. Te reprezintă impecabil.

Îţi multumesc pentru aprecieri. Mi-am dorit ca acest site să îi ajute pe agenţi şi regizori să mă descopere din mai multe perspective, dar nu am uitat şi de aspectul comercial. Este un site realizat cu ajutorul multor profesionişti: Walter Murch, Dan Bucur, excelentul compozitor Cristian Lolea, fotografii Marius Bărăgan şi Alex Gîlmeanu, regizorii Nickolas Grasso şi Leonard von Luttichau. Au contribuit şi mulţi prieteni, dar şi fanii de pe Facebook care, de foarte mult ori, prin votul lor m-au ajutat să fac diferite alegeri. Cu asemenea echipă în spate, desigur că rezultatul este foarte bun.

Ce carte ai citit în ultima lună?

În toata această perioadă mă preocupă studiul unui singur text: Vocea umană de Jean Cocteau. Este monologul pe care îl lucrez acum în New Haven cu regizorul David Chambers care este şi profesor la Yale University.

Cum arată acum o zi din viaţa ta?

Exerciţii vocale, înot şi alergat dimineaţa, repetiţii pentru Vocea umană, întors acasă şi studiu iar pentru monolog, seara răspuns la e-mailuri, iar în weekend-uri drumuri la New York. Pînă acum am văzut la Metropolitan o producţie destul de slabă, The Enchanted Island, în care apare pentru scurt timp şi Placido Domingo şi o excelentă piesă de teatru la The Public Theater - Gob Squad's Kitchen, care încearcă să redea atmosfera filmelor lui Andy Warhol.

a consemnat Roxana CĂLINESCU
 

Mai multe