Volumul ”Viaţa începe vineri", de Ioana Pîrvulescu, lansat în Franța

28 aprilie 2016   Dileme on-line

În Franţa, Editura Seuil a anunţat pentru data de 6 mai ieşirea în librării a romanului Viaţa începe vineri (La vie commence vendredi) de Ioana Pîrvulescu, roman tradus de Marily Le Nir.

Romanul îşi începe deci o nouă viaţă, francofonă, după ce în 2013 a fost distins cu Premiul Uniunii Europene pentru literatură. Acţiunea romanului este plasată la sfîrşitul secolului al XIX-lea într-un Bucureşti pe care Ioana Pîrvulescu l-a reconstituit cu ajutorul a numeroase documente şi cu o imensă pasiune pentru respectiva epocă, pentru speranţele şi culorile ei.

Născută în 1960, Ioana Pîrvulescu predă literatura la Universitatea din Bucureşti. Ea a scris mai multe eseuri despre viaţa cotidiană în secolul al XIX-lea şi al XX-lea, şi a practicat multă vreme jurnalismul literar. Romanul său Viaţa începe vineri a fost tradus în zece limbi.

La microfonul colegului nostru Matei Vişniec, autoarea romanului, Ioana Pîrvulescu, ne spune mai multe despre demersul ei între tentaţia arhivelor, mai ales a celor legate de presa vremii, şi tentaţia ficţiunii.

Citiţi şi ascultaţi mai multe pe rfi.ro

Mai multe