Vladimir & Austria = Love

21 august 2018   Dileme on-line

Cancelarul își aranjează cravata, apoi își dă grijuliu părul „lins“ spre spate și așteaptă. Între automobilele... rușilor. E singur. La costum. Ca mai întotdeauna, atent și răbdător. Nu urlă ca Salvini. Doar sprîncenele i se mai încruntă ușor. Vrea să arate că el e cel care controlează situația. E sîmbătă, afară soare. 29 de grade la umbră. Urma să-l reîntîlnească pentru o scurtă discuție, conducăndu-l, așa cum se cuvine, pe oaspete spre Graz. Ceea ce s-a și întîmplat. În limuzina blidată a rusului au avut loc „discuții secrete“ timp de 30 de minute, conform cotidianului vienez Kurier. Agenda, cea obișnuită: Ucraina, Siria, relația UE – Rusia și politicile energetice, bineînțeles. Oaspetele, mic de statură (1,70 m), și-a îmbrăcat apoi sacoul bleumarin, care arăta impecabil și după dansul miresei, imortalizat pe prima pagină în cotidianul vienez Kronen Zeitung, cu titlul ironic „Doamnă Ministru, îmi permiteți?“ și a zburat să se vadă cu Angela. Frau Merkel îl aștepta la cină la Berlin.

Austria, calul troian?

Cancelarul austriac e Sebastian Kurz, n. 1986, cu 16 cm mai înalt decît Vladimir Putin. Ce „Austria, calul troian al rușilor în UE”, cum au scris unii, răutăcioși. Sînt doar tandrețuri văratece. Cancelarul a înțeles să dea și el un caracter semioficial venirii lui Vládimir Vladimírovič. Dacă tot rusul se declară într-o „vizită de lucru“ în Austria, la îndrăzneața și diplomatic neuzuala invitație a doamnei ministru. Că doar nu cumva să se gîndească cineva să-i impute costurile organizării austriece a prezenței înaltului oaspete, mobilizarea sutelor de polițiști în uniformă și în civil, tocmai colegei sale de guvern, de la externe. Care a mai achitat din surse proprii și costurile firmei private de securitate, masa și transportul oaspeților, tractat cabalin prin urbea locală. Aranjamentele florale dischisite, etc. Herr Sebastian, cancelarul austriac, e colegial și știe să se poarte. Musterbildlich, sau în limbaj diplomatic: comme il faut!

Nunta Karinei, umbrită de show-ul lui Vladimir

Vladimir și Sebastian, astfel ambii, oaspeți la nunta Karinei Kneissl. Putin, despotul curtenitor, i-a adus miresei un buchet mare de flori și zece cazaci. Au răsunat vocile grave ale Corul Cazacilor de pe Don, produs de export al Rusiei și a căror prezență este probabil și o ușoară ironie a oaspetelui față de eforturile împăciuitoare cu rezultate puțin notabile pînă în prezent ale diplomației Kariniene la Kiev. Îmbrăcați în costume tradiționale, au interpretat a cappella șlagăre internaționale. Bașii s-au auzit pînă departe. Chibiții, la mai puțin de cinczeci de metri de Putin, s-au bucurat. Putin, muzică și vreme bună. Turismul austriac a avut iarăși de cîștigat.

Karina e un nume care a inspirat Evenimentul Zilei, Flux24, România Liberă, etc. să scrie despre „uraganul Ka(t)rina“, cu referire la cam enigmatica vizită din iulie a distinsei doamne la București și discuțiile privind regimul extracției gazelor din Marea Neagră.

Ministrul de Externe al României, Teodor Meleșcanu, a declarat că „am discutat despre sursele de energie, despre gazoductul BRUA. Doamna ministru este specialist în domeniul energiei”.

„No pasarán”

I-am spus lui Andrei Bădin de la B1 TV că a face captatio benevolentiae este în fișa postului oricărui politician austriac responsabil. A-i i se reproșa un astfel de demers, este ridicol.

„No pasarán”, strigătul de luptă al soldaților francezi din Primul Război Mondial, a devenit apoi un slogan cunoscut al stîngii spaniole și amintește de Dolores Ibárruri, în celebra ei alocuțiune din 1936 de la radioul Madrid în apărarea democrației. Karin Kneissl, înțelege precis ce înseamnă aceasta.

Karina, acest „Kreisky feminin“

Austriecii, cunoscători mai profunzi ai personajului, au denumit-o cu un soi de respect, ironie și nostalgie sinceră... un „Kreisky feminin“. Fostul cancelar socialist (1970-1983) Bruno Kreisky a rămas pentru mulți „regele soare“ al social-democrației în vremurile ei bune și e folosit des ca „metru etalon“.

Un compliment astfel pentru Karin Kneissl, intrată în guvernul Kurz (ÖVP, partidul popular austriac) fără carnet de partid dar cu un pașaport politic al FPÖ-ului (partidul libertății), un soi de partid liberal, de dreapta, ciuca bătăilor mass-mediei cam de peste tot.

Kneissl e înaltă, îmbrăcată elegant, în straie tradiționale, vorbește șapte limbi străine bine, a publicat cărți, are păreri proprii și pertinente despre Orientul Mijlociu și nu numai și e ministru al guvernului de coaliție al cancelarului Kurz, începînd din decembrie 2017. Doamna are și ceva experiență diplomatică. A fost angajată a ministerului pe care acum a ajuns să-l conducă, după ce l-a părăsit – prin demisie – în urmă cu mai mult de un deceniu. Încearcă astăzi să readucă cumva Austria în centrul atenției. Măcar mediatic, reușitele au început să apară. Și la acest joc, rutinatul ex-spion Putin a fost probabil ceva mai ușor de convins. Mai ales că Austria o mai are și pe fosta ambasadoare a Vienei la Moscova, Margot Klestil-Löffler, înalt demnitar și „lobbyist” cu cele mai înalte fețe ale Kremlin-ului. Margot la însoțit pe Vladimir la nuntă.

Yankéii au lipsit

Vremurile în care americanii erau interesați de Austria, JFK o aducea pe Jacky la Viena și se rugau în Stephansdom, au trecut de mult. De precizat că în orășelul Gamlitz cu nici 4000 de locuitori din Stiria, o provincie austriacă, America nu a fost reprezentată. Și dacă cel mai puternic om al lumii nu a fost invitat și probabil oricum nu ar fi venit, în cazul în care s-ar fi gîndit cineva să-l invite, cocheta doamnă Kneissl, „ministru federal pentru Europa, integrare și externe al Austriei”, n. 1965, s-a mulțumit și cu următorul pe lista puternicilor vremii.

În ce măsură Europa sau integrarea vor avea de cîștigat din prezența lui Putin la Gamlitz, fără sacou și cu cravată roșie la masa Karinei Kneissl, cu vorbe ticluite în germană, greu de spus. Probabil că nu. Titlurile jurnalelor, au mărit tirajele. Like-urile lui Vladimir de acasă s-au înmulțit.

Just married

Tscheppe e numele localului tradițional unde Vladimir a dansat-o pe Karina. Ce priveliște superbă, dealurile viticole, ce azimut.  El în costum bleumarin, ochi albaștri, ea în costum popular, ochii, de un albastru deschis. Fotograful de la Kronen Zeitung a găsit unghiul necesar ca diferența de înălțime să nu fie stînjenitoare.

După 75 de minute, incluzînd și așteptarea stingheră a cancelarului, imago-ul țarului referitor la Austria ca personaj s-a zămislit sub forma unei dedicații olografe pe capota Volkswagen-ului tip „broscuță“, automobilul branduit de o firmă ce comercializează hrană pentru patrupezi și care a pus la dispoziție pînă și dozele de conserve goale, atîrnate, ca la carte, de eșapamentul mașinii... Vladimir Putin a scris propia manu cu marker roșu: „Cuplul căsătorit: Wolfgang și Karina”. Semnat: Vladimir Putin!

Și pentru cei ce se mai întreabă de ce a venit Vladimir la nunta Karinei? Despotul a îmbrățișat dedicația într-o enormă inimă cu un contur recognoscibil și ușor strîmb. Se grăbea, că-l aștepta Sebastian și apoi Angela la Berlin. Vă dați seama ce o să saliveze pisicile și cățeii daca „broscuța”, restaurată pentru plimbări de tip „just married“, va deveni poate chiar brandul respectivei firme?

Reverența

Postul rus de TV a difuzat imagini „necenzurate“, cu sunet original de la nuntă. Vládimir Vladimírovič la dreapta însurățeiilor, ascultînd ofițerul stării civile, toastînd într-o germană impecabilă („în Rusia se obișnuiește să se dea sfaturi și iubire cuplului căsătorit... „), fredonînd un șlagăr al anilor 70, datorat lui Udo Jürgens „17 Jahr, blondes Haar“ (17 ani, păr blond), cîntat de corul cazacilor în limba germană.

Reverența Karinei, în aplauzele celor prezenți care filmau de zor cu telefoanele, după valsul dansant la brațul lui Putin, durează cam 3 secunde, vezi https://on.rt.com/9cmp.

Vorba lui Mazuru Cînd am văzut dedicația lui Putin, de pe capota „broscuței”, m-am gîndit de îndată și nu știu de ce la ce mi-a spus Bogdan Mazuru, ambasadorul României la Viena, făcînd referire la cu totul altceva: „Les grands esprits se rencontrent”… Ca să-l parafrazez, mai puțin diplomatic, pe boemul Gheorghe Dinică: „Deh, țară mică (Austria), dar mesele (nu-s deloc) puține...

Alexandru Todericiu este analist politic.

Foto: adevarul.ro

Mai multe