Vivat concurenţa?

4 aprilie 2012   Dileme on-line

Dosarul Dilemei vechi de săptămîna aceasta, "Vivat concurenţa?", se întreabă cum funcţionează concurenţa în România. Cîtă concurenţă avem la peste 20 de ani după ce am pornit, în domeniul acesta, de la zero. Printre cei care răspund la aceste întrebări se numără Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului concurenţei; dar şi Adrian Stănică, care scrie despre concurenţa din natură, dintre rechini şi crocodili, de pildă...

Radu Cosaşu constată, cu „dîrzenie”, „că niciodată, în ţara asta, oamenii nu s-au înjurat cu atîta intensitate, dezinvoltură şi violenţă ca azi, oriunde s-ar găsi, în piaţă, la berărie, în farmacie, în lift, în bloc şi pe blog, şi, desigur, la televiziune”.

Vintilă Mihăilescu se luptă, antropologic, cu spaima românilor de curent: „Înfăşaţi şi înfăşuraţi compulsiv cît mai mult timp cu putinţă, feriţi de orice adiere, copiii noştri sînt mai puţin „căliţi” şi mai îngrijoraţi de ce li se poate întîmpla dacă se expun aşa, neprotejaţi, ameninţărilor naturii.”

Andrei Gorzo explică Teatrul de familie al lui Radu Jude, din ultimul film al acestuia, Toată lumea din familia noastră: „Atît scriitura scenaristică (Radu Jude în colaborare cu Corina Sabău), cît şi regia se caracterizează printr-un nivel înalt de energie creativă care sugerează o eliberare de inhibiţii şi o dizolvare a emoţiilor negative.”



 

Mai multe