Vivaldi (din nou) cu Cecilia Bartoli
Mezzosoprana Cecilia Bartoli este una dintre cele mai spectaculoase și iubite cîntărețe de operă ale timpurilor noastre, cu un succes care se reflectă și în cantitatea impresionantă de discuri pe care publicul de pe întregul mapamond le-a cumpărat. O voce ieșită din comun: mezzosoprană de coloratură, cu posibilități tehnice cu totul speciale, o minte strălucită, mereu în căutare de noi posibilități de expresie, recunoscută pentru redescoperirea unor repertorii uitate – aceasta este Cecilia Bartoli, fascinantă în lumina reflectoarelor, de peste 30 ani.
Nu este de mirare că orice prilej de a genera evenimente care o au în centru pe Cecilia Bartoli este exploatat, așa cum este și aniversarea a 30 ani de colaborare exclusivă între Bartoli și casa Decca. O aniversare marcată cu apariția unei colecții Gioachino Rossini, prilejuită și de comemorarea celebrului compozitor la 150 de la moarte; apoi, cu lansarea unui nou disc Vivaldi și cu un disc înregistrat de tenorul Javier Camarena, cu Bartoli mentor al proiectului. Pentru că aceasta este Bartoli: specialistă în repertoriul belcanto, reprezentat de Rossini, în repertoriul baroc, reprezentat de Vivaldi, dar și deschizătoare de drumuri pentru artiști mai tineri, pe care i-a promovat și în cadrul festivalului de Paști de Salzburg, pe care-l conduce din 2012.
Dacă pe 15 discuri și 6 DVD-uri, colecția Rossini propune înregistrări mai vechi ale Ceciliei Bartoli, pentru discul Vivaldi avem o serie nouă de înregistrări, realizate de mezzosoprană alături de ansamblul francez Matheus, condus de Jean Christophe Spinosi. De ce Vivaldi în acest context aniversar? E foarte simplu: primul disc cu care Bartoli s-a consacrat definitiv la nivel mondial a fost unul tot cu muzică de Vivaldi. A apărut în 1999 și a reprezentat un succes de proporții deosebite; în șase țări a fost disc de aur, conform vînzărilor-record: în total, albumul a fost cumpărat în 700.000 de exemplare. Dar mai mult decît atît, acest disc Vivaldi a deschis o poartă către lumea neexplorată suficient a muzicii baroce pentru voce și orchestră, o cale pe care au mers apoi și Bartoli însăși, dar și alți cîntăreți mai tineri.
Dacă nu ar fi fost Bartoli, prea puțini dintre melomanii de astăzi ar fi știut de opere vivaldiene precum Argippo, Catone in Utica, Tito Manlio, Orlando furioso, La Silvia, Il Giustino ale căror nume apar pe albumul Vivaldi lansat pe 23 noiembrie 2018 la casa Decca. Este un univers cu o muzică încîntătoare, de o calitate comparabilă cu cea a concertelor instrumentale vivaldiene, care ne sînt mult mai apropiate. O muzică în care regăsim virtuozitatea specifică muzicii preclasice, în care vocea trebuie să aibă calități aproape instrumentale, dar și lirism și liniile ample de susținere din piesele mai lente. Nu poți, de exemplu, să nu fi impresionat de vocea care imită o pasăre din opera La Silvia sau de atît sensibila arie din opera Vedro il mio diletto, pe care Bartoli a folosit-o și pentru promovarea discului, într-un clip video cu imagini din Veneția, postat pe pagina ei de Facebook. Evident, asocierea cu Veneția nu este deloc întîmplătoare, nu doar pentru că Vivaldi însuși și-a trăit cea mai mare parte din viață acolo, dar și pentru că spiritul dulce-amar al acestui oraș unic se reflectă în muzica lui Vivaldi; practic, nu-ți poți imagina Veneția decît însoțită de muzica lui Vivaldi. Sau cel puțin, eu asta am simțit...
Este aproape miraculos că la 52 ani, vocea Ceciliei Bartoli nu a pierdut nimic din amplitudinea, suplețea, agilitatea pe care le avea în urmă cu 30 ani; a cîștigat însă în experiență și însoțită de un ansamblu de calibru, specializat în interpretarea pe instrumente de epocă, face cu adevărat minuni.
În prag de Crăciun, să asculți acest album Vivaldi propus de Cecilia Bartoli este un cadou foarte potrivit pentru sine sau pentru cei mai dragi. Noul album al Ceciliei Bartoli va fi difuzat de Radio România Muzical luni, 3 decembrie, de ora 19.00 și poate fi reascultat oricînd pe pagina proiectului Discurile anului 2018.
Albumul este disponibil pentru ascultare pe platformele de streaming (de exemplu, Spotify) și se poate comanda în format CD și Vinyl pe getmusic.ro.
Cristina Comandașu este critic muzical.