Viața la 18 ani

24 mai 2022   Dileme on-line

Dragoste, viață de liceu, viață online, certuri cu părinți, sărăcie, abuzuri și multe alte teme ale adolescenței sînt prezente ca teme în noul podcast literar realizat de Robert Bălan. Am 18 ani este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.

18 ani – vîrsta marilor speranțe și-a marilor dezamăgiri, a primelor iubiri adevărate, a întrebărilor fără răspuns, a crizelor identitare care par să nu aibă soluție, a rîsului fără motiv, a petrecerilor pînă dimineața, a certurilor monstruoase cu părinții, a celor mai mărețe planuri, vîrsta cînd prieteniile se leagă pentru totdeauna, vîrsta cînd poate încerci pentru prima dată droguri, sex, alcool, vîrsta cînd niciun adult nu înțelege că a venit și timpul tău să experimentezi unele lucruri pentru prima dată.

Am invitat șapte scriitori să scrie despre ce înseamnă să ai 18 ani, din perspectiva cuiva care are 18 ani, cu tot ce poate să aducă cu sine această vîrstă – experiențele în care te bucuri sau plîngi, te îndrăgostești pînă peste cap sau urăști din toată inima, îți faci prieteni sau te izolezi într-un spațiu virtual din care nu vrei să mai ieși; și tot așa. Toate cele șapte povestiri surprind această lume dintr-o altă perspectivă și, împreună, conturează o imagine nu completă dar complexă despre ce înseamnă să fii adolescent în prezent.

Pariul a fost ca poveștile să fie despre perioada adolescenței în zilele noastre. Și dacă unele teme ca dragostea sau atitudinea față de părinți sînt valabile pentru toate timpurile și toate epocile, la unele texte am avut nevoie de un dicționar să știm despre ce e vorba. Pentru mine a fost un mod de reflecție despre cum unele lucruri s-au schimbat ca formă: relațiile amoroase, modul de petrecere a timpului și altele. Dar problemele sînt cam tot aceleași pe care le-au avut și alții care acum au 30-40-50-60. Singurul lucru care s-a schimbat este modul în care sînt trăite aceste probleme sînt trăite. E diferit contextul socio-economic, există o prezență constantă și importantă a tehnologiei, sînt schimbări în modul în care sînt privite și tratate anumite probleme. Sper că adolescenții vor găsi ceva din viața lor în acest podcast, iar cei care au acum copii să își amintească că și ei erau pe acolo”, spune regizorul Robert Bălan, inițiatorul și realizatorul acestui proiect.

Podcastul poate fi ascultat pe Spotify, Acast, Google Podcasts, TuneIN, Deezer, Apple podcasts (în curînd și pe alte platforme), începînd de miercuri, 25 mai, și pînă la începutul lunii iulie, cîte un nou episod în fiecare săptămînă. Cel mai simplu este să dați SUBSCRIBE pe platforma pe care ascultați de obicei podcasturi.

FB event: https://fb.me/e/1xblzoI5M

Am 18 ani un proiect al Asociației Art No More, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Autori: Dan Coman, Augustin Cupșa, Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner

Actori: Virgil Aioanei, Carmen Florescu, Elias Ferkin, Alex Fifea, Maria Obretin, Alice Monica Marinescu, Cristina Toma

Muzică originală și sound design: Miron Ghiu

Înregistrări și editare: Petre Fall

Visuals: Liliana Basarab

Asistent de proiect: Andreea Drăghici

Un proiect conceput și coordonat de Robert Bălan

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sînt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Mai multe