„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie

9 februarie 2022   Dileme on-line

Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele. Eva Schloss, sora vitregă a Annei Frank, evocă amintirile unei perioade istorice care a adus iadul pe pămînt, în care inocenții erau trimiși la moarte fără drept de apel, iar nelegiuții își făceau imperiu. O carte care te cutremură profund, dar care privește cu speranță viitorul omenirii.

Eva Schloss a fost arestată de naziști chiar în ziua în care împlinise 15 ani. Ajunsă la Auschwitz, supraviețuirea ei atîrnă de un fir de păr, dar dorința imensă de a răzbi este mai puternică decît înfometarea din lagăr. O carte care îți demonstrează că dragostea și ambiția de a răzbi înving orice suferință, oricît ar fi ea de cruntă. Viața la Auschwitz era dominată de spaimă și durere, dar Eva reușește să supraviețuiască cu ajutorul mamei sale. Capitolul „O iarnă mohorîtă” este pe departe unul dintre cele mai emoționante, ilustrînd condițiile inumane din lagăr, dar și abzurile la care erau expuse fetele. Îngrijitoarele le stropeau adesea cu dejecțiile din toaletă, iar unele dintre deținute erau violate de către ofițerii SS. Toate aceste detalii îți fac pielea de găină și te fac să te întrebi: cum poate cineva să fie atît de crud față de femei? Față de ființele care aduc viață și speranță în lume? Această perspectivă sensibilă asupra feminității deosebește „Viata dupa Auschwitz” de orice altă carte despre Holocaust.

Cînd lagărul de la Auschwitz a fost eliberat de armata sovietică, Eva Schloss și mama ei, Fritzi, au plecat într-o lungă călătorie spre casă. Cele două i-au căutat cu disperare pe tatăl și fratele Evei de care au fost separate în lagăr. Din păcate, nici unul nu mai era în viață. Înainte de război, Eva se afla în Amsterdam, unde a cunoscut-o pe Anna Frank. Deși erau foarte diferite, destinele lor s-au împletit în momentul în care mama sa s-a căsătorit cu Otto Frank, în 1953.

„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett este mărturia sinceră a unei persoane obișnuite care a reușit să supraviețuiască infernului de la Auschwitz. Această carte autobiografică este „vaccinul” împotriva cruzimii, acea doză unică a Holocaustului care ne înfioară, dar de care avem nevoie cu toții pentru a nu repeta istoria. Ambiția Evei de a duce mai departe moștenirea spirituală lăsată de Anna Frank este incredibilă. După toate evenimentele îngrozitoare petrecute în lagăr, Eva a vrut să se asigure că nimeni nu va da uitării acest genocid, așadar, se dedică în totalitate fundației Annei Frank.

Povestea impresionează, în primul rînd, prin mărturiile autentice, dar și prin atașamentul autoarei față de familia tatălui vitreg. În multe dintre cazuri, astfel de relații cauzează conflicte în familie, dar cartea demonstrează exact opusul: trauma îi apropie pe oameni și îi învață iertarea. „Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett a avut un efect terapeutic asupra autoarei, întrucît, după ani de tăcere, a reușit să-și deschidă sufletul cu privire la drama care i-a marcat viața.

„Noaptea visam că mă prăbuşesc într-un hău imens şi întunecat. Cînd nepoţii mă întrebau ce reprezintă tatuajul înfierat pe braţ la Auschwitz, le spuneam că era numărul meu de telefon. Nu vorbeam niciodată despre trecut.”

Mai multe