Varietate și spiritualitate în Săptămâna Filmului Maghiar

13 noiembrie 2019   Dileme on-line

Săptămîna Filmului Maghiar vă invită, pînă duminică, la o pleiadă de filme care ilustrează, ca în fiecare an, varietatea și spiritualitatea culturii maghiare. Proiecţiile din cadrul Săptămînii Filmului Maghiar au loc la Cinema Muzeul Țăranului, filmele fiind subtitrate în limba română, iar evenimentele din program ajung și în spații cum sînt Facultatea de Ştiinţe Politice, Pavilion 32 @ Institutul Goethe, Point Cultural Hub și ArCuB.

Anul acesta, o secțiune specială este dedicată peliculelor recent renovate de Arhiva Maghiară de Filme. Sînt proiectate documentare și filme artistice cu tematica „30 de ani în libertate”, reflectînd asupra schimbării de regim. Varianta restaurată a peliculei „În derivă”, de Gaál István, a fost prezentată pentru prima dată publicului internaţional în luna august, la Festivalul de Film de la Veneția.

Filmul documentar „Lecţii uşoare”, de Zurbó Dorottya, spune povestea unei tinere somaleze ajunsă la vîrsa majoratului, care, în lupta ei pentru viaţă, îşi asumă cultura și valorile unei societăți total străine. „Euforia existenţei”, regizat de coregrafa şi dansatoarea Szabó Réka, povesteşte despre bucuria de a exista, prin dansul unei femei de 90 de ani, supraviețuitor din Auschwitz. Pelicula a obţinut Marele Premiu la Festivalul de Film de la Locarno şi Premiul pentru drepturile omului la Festivalul de Film de la Sarajevo. „Trei dansuri”, de Halász Glória, urmăreşte trei generaţii de studenţi la balet clasic de la Universitatea de Dans din Budapesta, tineri care, din dăruire pentru balet, s-au rupt devreme de familie și se confruntă cu regulile stricte ale procesului de devenire ca artişti.

În programul Săptămînii Filmului Maghiar vor fi prezente și o serie de scurt-metraje distinse cu premii internaţionale, dar și două regizoare de origine din Transilvania: Szőcs Petra, cu filmul „Deva”, şi Moldovai Katalin, cu filmul „Ca şi pînă acum”, film selectat în secţiunea Cinéfondation, la Festivalul de la Cannes.

Programul detaliat al Săptămînii Filmului Maghiar la Bucureşti, ediția a 13-a, îl găsiți aici.

Foto: cadru din „Euforia existenței”

Mai multe