Varietate & noutate

6 decembrie 2014   Dileme on-line

Ce face din topul eclecticfm să nu fie doar încă un top?

Topul este suma unui efort curatorial colectiv pe care-l facem la eclecticfm pe tot parcursul anului. Sîntem singurul radio (on-line & on-air) care are în heavy rotation 100 de piese, iar de la începutul anului am promovat peste 800 de piese noi. Topul va fi prezentat de pe 8 pînă pe 11 decembrie, în trei abordări. Emisiune radio, de luni pînă joi, seara de la ora 22, în care încercăm (ne dorim din tot sufletul) să stabilim conexiunea dintre radio și iubitorul de muzică. Eu am trăit asta la începutul anilor ’90, era un soi de magie amestecată cu complicitate, doar tu și aparatul de radio. La care adaug că: la primele 20 de poziții voi avea un invitat, aș putea spune o legendă radio și un om foarte special pentru eclecticfm. Apoi, toata povestea asta o vom urca pe blog sub formă de text și muzică la care mai adăugăm și un playlist pe Deezer și podcastul emisiunii pe mixcloud. Sună destul de complicat, dar am încercat să acoperim cît mai multe unghiuri.

Ce se întîmplă pe blog?

Pe blog menținem o cadență constantă, 5-6 articole săptămînal și pregătim niște dosare (sună ca naiba) speciale, evident dosare muzicale. O abordare jurnalistică a unor evenimente sau fenomene, asta ne dorim. Cît mai mult conținut, nu doar poze și clipuri. Următoarea noutate este extinderea conținutului și către carte, puțin social, poate și către niște interviuri cu oameni interesanți care ascultă muzica pe care noi o difuzăm, dar nu au legătură cu domeniul muzical.

Cît de departe poate merge un radio on-line?

Pentru mine, un radio e un radio; on-air sau on-line. Oamenii vor căuta întotdeauna muzica bună. Iar cei care nu se regăsesc în muzica difuzată acum în fm-urile romanesti, au o alternativă interesantă în eclecticfm. În România, din păcate, încă există prejudecăți și teamă de nou; inclusiv în ceea ce privește muzica. E plăcut să știi că ai fost primul care a difuzat  în fm Muse, Coldplay, Gotan Project, Nouvelle Vague, Franz Ferdinand!  Cînd am devenit director muzical la Radio Guerrilla, am găsit o echipă… Multe din piesele pe care le băgam în playlist erau ascultate/privite de colegi cu suspiciune și mare neîncredere. Cînd am început la Guerrilla erau 28000 de ascultători. Cînd am plecat erau 77000 și aproape aceeași echipă. Iar aceste cifre nu sînt cifre. Sînt oameni. Sînt oameni care au dat un vot de încredere (că tot e la modă expresia) unui playlist cu multe noutăți, provocări, vot pentru care, poate, nu am avut ocazia de a le mulțumi vreodată.

Dar îmi permit să le mulţumesc acum, pentru că știu că mulți dintre ascultătorii mei din fm citesc Dilema veche! Iar dacă le e dor de muzica bună, acum sîntem online, pe www.eclecticfm.ro. Acei 77000 de ascultători au înțeles că despre ei e vorba și nu despre „obsesiile” muzicale ale vreunuia. Acei oameni vor varietate, vor noutate, vor să li se propună, iar ei să aleagă. Nu vor să li se bage pe gît muzica „cu care nu dai greș, pentru că e deja rodată”. Acei oameni simt muzica; acei oameni sînt  muzica. Căci, nu-i asa, „ascultătorii noștri sînt mai speciali decît ai lor”! Cum pentru fm nu există limită, de ce ar fi pentru on-line? Și într-o situație și în alta, ascultătorii vin unde găsesc ce le trebuie.

Ce urmează? Cît de departe? Departe înseamnă crearea unui public fidel cît mai numeros, a unei obișnuințe cu un anumit tip de muzică și informație care poartă un mesaj evident. Urmează un an cu 3-4 proiecte mari, dintre care unul și cu implicații sociale, pe care, dacă reușim ăa-l dezvoltăm, atunci da, trecem la un alt nivel.

Mihai Dinu este fondatorul postului de radio on-line www.eclecticfm.ro.

a consemnat Marius Chivu

Mai multe