Vara outsiderilor

17 iulie 2018   Dileme on-line

Vara asta a fost pusă pe răsturnări de clasamente sportive. La Cupa Mondială la fotbal, favoritele au părăsit competiţia una după alta. Germania, campioana mondială en-titre, nu a trecut nici măcar de faza grupelor. Ba chiar a terminat ultima în grupa F, unde nu a avut cine ştie ce adversari. În optimi au mai clacat alte două pretendente la titlu, Argentina şi Spania. Iar în sferturi, Brazilia însăşi. În această situaţie, nu e de mirare că pe un culoar favorabil s-a strecurat Croaţia. O ţară cu un fotbal intern măcinat de corupţie, pe sume mult mai mari decît am avut noi, cu impresarii Giovanni Becali şi Gică Popescu. Luka Modrić, de pildă, fotbalistul Cupei Mondiale de anul acesta, riscă închisoarea dacă va fi găsit vinovat într-un astfel de proces de transfer, pe rol în tribunalele croate. Poate din acest motiv era aşa de entuziastă preşedinta ţării, cot la cot cu microbiştii ieşiţi în stradă.

Sau la Wimbledon, la tenis. La fete, numărul unu mondial Simona Halep a ieşit în turul trei, învinsă fiind de Hsieh Su-wei. Nu zîmbiţi, că Wozniacki şi Muguruza au ieşit din turul doi, ca să nu mai spun de alte favorite din top 10 care au părăsit gazonul englezesc încă din primul tur: Stephens, Svitolina, Garcia sau Kvitová. A cîştigat nr. 11 Kerber, şi tot în faţa unui outsider, dacă se poate spune astfel, Serena Williams. Scenariul se repetă aproape identic la băieţi, unde Djokovic, locul 12 în concurs şi 21 WTA, se impune în faţa mult mai bine cotaţilor Federer, Nadal, Čilić, Zverev, del Potro, Dimitrov sau Thiem.

Şi la şah favoriţii au confirmat rareori vara asta. Iau exemple din competiţiile de care am mai vorbit la rubrica de faţă. Turneul Altibox din Norvegia, ţara natală a campionului mondial, nu a fost cîştigat de Magnus Carlsen, ci de şalangerul său din toamnă, americanul Fabiano Caruana. La open-ul „Miguel Najdorf” din Varşovia, pe care l-am menţionat în articolul anterior, nici unul dintre jucătorii cu Elo peste 2600 nu a ieşit pe primele locuri. În campionatul olandez încheiat la începutul lunii, Van Wely, Van Forest şi L’Ami, cu Elo peste 2600, s-au clasat mult după învingătorul Tiviakov, care avea la începutul concursului un rating de 2583.

Închei cu sumo, unde turneul Nagoya Basho a ajuns să se joace fără niciun yokozuna - caz nemaiîntîlnit de 19 ani. Kisenosato nici nu a intrat în concurs, Hakuho s-a retras în runda a patra, iar Kakuryu într-a şasea. Molima a atins şi rangul imediat după yokozuna, titlul suprem (sau „mare campion”) în sumo. Ozeki Tochinoshin s-a retras în runda a şaptea, invocînd tot o accidentare, astfel că în turneu au mai rămas doar doi ozeki, Takayasu şi Goeido. Să vedem dacă vor reuşi măcar ei să parcurgă toate cele 15 runde ale concursului şi să-l ajungă din urmă pe „croatul” Mitakeumi, învingător în toate cele nouă bout-uri de pînă acum, deţinător al următorului rang după yokozuna şi ozeki, cel de sekiwake.

Diagrama săptămînii

Soluţia diagramei 117 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluţia diagramei 116 de data trecută: 1. Dxh7+ Rg5 2. f4+ Rf6 3. Dh8+ Re6 4. Dxd4 şi cîştigă.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Djokovic, vara aceasta în rol de outsider. Sursa: twitter.com/djokernole.

Mai multe