Vacanţele şefilor de stat

10 august 2015   Dileme on-line

În România, vacanţa de vară a celor mai importanţi oameni în stat este cîteodată subiect de polemici. Acum cîteva zile, de exemplu, s-a vorbit destul de mult în presă după ce s-a aflat pe surse că şeful Guvernului s-ar afla într-o croazieră pe un vas de lux. Cum se întîmplă însă în alte părţi? Cît de urmărite sunt vacanţele liderilor politici?

"Dacă se poate, vă rog să nu mă întrebați unde plec în vacanță și cu cine", le-a spus Francois Hollande jurnaliștilor care ar fi vrut să știe toate detaliile. Merge în Franța sau în străinătate, merge cu prietena lui, Julie Gayet sau singur, va sta mult sau puțin? Un singur lucru se știe: Francois Hollande va sta în Franța în timpul vacanței de vară și nu vor trece trei zile fără să dea vești.

În mod normal, orice președinte francez trece vara pe la Fort de Bregancon, pe malul Mediteranei, locul tradițional de vilegiatură al șefilor de stat începînd cu miticul Charles de Gaulle.

Despre vacanțele lui Francois Hollande se vorbește oricum mult mai puțin decît despre cele ale lui Nicolas Sarkozy, care parcă intenționat își alegea destinații controversate: fie pe iahtul unui prieten miliardar, fie într-o vilă exagerat de luxoasă în Statele Unite, fie în Mexic, în casa unui miliardar mexican bănuit de spălare de bani.

Ce fac alți șefi de stat și de Guvern?

Citeşte şi ascultă mai multe la rfi.ro

Mai multe