Vacanţa s-a terminat

13 septembrie 2011   Dileme on-line

Dilema veche de săptămîna aceasta anunţă, cu părere de rău, dar cu inteligenţă şi umor, sfîrşitul vacanţei. Jurnalişti, scriitori, intelectuali şi oameni simpli scriu despre experienţa vacanţelor şi apar în poveşti cu drumeţii, voiaje, călătorii, concedii. Cum arătau vacanţele în copilărie, cum se mai face turism, de ce continuă românii să se recreeze în Bulgaria, în ce vacanţe mai pleacă americanii, ce e de făcut cînd te întorci din concediu – după ce s-au terminat, vacanţele ridică, după cum se vede, o grămadă de întrebări.

Andrei Pleşu revine asupra chestiunii înfiinţării muzeului comunismului: „Ideea unui muzeu al comunismului nu pare, în Satele Unite, atît de periculoasă. De altfel, încă din decembrie 1993, Congresul american a emis un act, semnat de preşedintele Clinton, care să facă posibilă construcţia unui memorial naţional, dedicat – spune documentul – celor 100.000.000 de victime ale comunismului. Un efect al acestui document este constituirea unui Muzeu Global al Comunismului online, cu un consiliu de conducere internaţional din care fac parte Vaclav Havel, Lech Walesa, Arpad Göncz, V. Landsbergis, Vl. Bukovski, ba chiar şi Emil Constantinescu. Actul constitutiv al instituţiei vorbeşte despre scopul ei de «a educa generaţiile viitoare» prin cunoaşterea «atrocităţilor trecute şi prezente comise de comunism». Dar asta e în America, care a fost scutită de experienţa comunistă. Noi care am încasat-o aproape o jumătate de secol sîntem mai moderaţi, mai înţelepţi, mai «ne-partizani». Noi încă n-am reglat chestia cu Carol al II-lea.”

Sever Voinescu redeschide discuţia despre anticomunişti şi anti-anticomunişti, Adrian Cioroianu scrie despre 9/11, la fel şi Cristian Ghinea care demontează cîteva clişee iritante despre 11 septembrie. Daniel Dăianu face o analiză a finanţării Statului în vremuri de criză, Liliana Nicolae realizează un reportaj cu cei mai bătrîni locuitori ai cetăţii Sighişoara, iar Constanţa Vintilă-Ghiţulescu scrie despre statutul „curviei de faţă” pe la 1800: toleranţă sau model de promovat?

Cătălin Toader continuă seria recomandărilor de concerte din cadrul Festivalului „Enescu”, Paul Breazu recenzează noul album al lui Bryan Ferry, iar Andrei Gorzo - serialul Mildred Pierce.

Mai multe