Unde sînt campionatele de altădată?

12 martie 2019   Dileme on-line

Campionatele naționale de șah nu mai sînt ce-au fost odată. Pe 26 februarie, s-a încheiat de exemplu cel din Bulgaria. Bulgarii au șahiști puternici, cum ar fi fostul campion mondial Veselin Topalov sau Ivan Cheparinov. Nici unul însă nu a jucat în cea mai recentă ediție a campionatului național. Primul nu o mai face de ani buni, al doilea a părăsit cu totul federația bulgară, și joacă acum pentru Georgia. Astfel că la ediția cu numărul 86 a campionatului bulgar de șah a ajuns să participe și un șahist fără clasificare internațională (care a scos și o remiză!).

Nici românii nu sînt departe. În articolul precedent am observat că primii șase șahiști din țară, în ordinea dată de lista Elo, nu au participat la cel mai recent campionat național. În România sînt aproximativ 20 de mari maeștri, dar numai trei au jucat la Olănești. Altădată, campionatul era o ocazie de a stabili sau confirma ierarhia națională în acest sport. Florin Gheorghiu l-a cîștigat de nouă ori, Victor Ciocîltea de opt ori, după înfruntări ascuțite.

Și totuși – puține, e drept – sînt țări unde campionatul chiar e scena confruntării cremei șahiste naționale a momentului. De exemplu, campionatul american. O nouă ediție va începe pe 20 martie și după cooptarea lui Dominguez, va fi cel mai tare campionat național jucat vreodată în SUA, printre participanți fiind cei mai buni șahiști americani ai momentului: fostul șalanger la titlul mondial Fabiano Caruana, cîștigătorul Grand Chess Tour 2016 și fostul numărul 2 mondial Wesley So, cvadruplul campion național Hikaru Nakamura și campionul en-titre Sam Shankland – ca să nu îi menționez decît pe cei cu Elo peste 2700. O grilă de start care onorează vremurile în care Fischer a fost destul de interesat de campionatul național încît să îl cîștige cu 11 victorii, fără nicio înfrîngere și fără nicio remiză (un record aflat încă în picioare – vezi foto).

O distincție însă trebuie făcută între campionatul lui Fischer și cel din ziua de azi de la Saint Louis, unde s-au jucat ultimele 11 ediții. Pe atunci, premiul pentru locul I era de 2.000 de dolari, astăzi el e de 50.000 de dolari. Din acest punct de vedere – dacă asta poate fi o consolare – campionatul din România poate că aduce mai mult cu cel al lui Fischer de acum 56 de ani.

Diagrama săptămînii 

Soluția diagramei 146 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 145 de data trecută: 1. Nf4! Dd8 (la 1… Dxf4 urma 2. Txe8#; la 1… Txe1+ 2. Dxe1 Dd8 3. Nxc7) 2. Nxc7 și nu merge 2… Dxc7 din cauza 3. Txe8#. Albul cîștigă o piesă și partida. 

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto credit: spraggettonchess.com

Mai multe