Unde plecăm de-acasă

19 octombrie 2011   Dileme on-line

Dilema veche de săptămîna aceasta încearcă să afle „Unde plecăm de-acasă”. Călătoria nu e doar...all inclusive, ci şi iniţiatică: „O formă de turism care nu mai are de-a face cu odihna, dar care presupune o altfel de relaxare, una înrudită cu iniţierea. Dacă o carte citită echivalează cu însuşirea unei noi vieţi (imaginare), iar o călătorie face cît zece cărţi citite, veţi înţelege că iniţierea nu este aici un cuvînt nelalocul lui.”, scrie Marius Chivu în Argument.

Tot coordonatorul dosarului, Marius Chivu, publică în avanpremieră un fragment din cartea sa, Vara nepaleză. Trei săptămîni în Himalaya. David Neacşu, alpinist profesionist şi proprietarul magazinului Himalaya, ne povesteşte despre prima expediţie românească pe Everest. Hanna Bota, antropolog, scrie despre cum a ajuns la triburile uitate din Pacificul de Sud şi despre cartea ei, Ultimul canibal.

Andrei Pleşu porneşte de la cazul lui Şerban Huidu şi face cîteva consideraţii despre compasiune.

Adina Popescu ne povesteşte despre începuturile filmului antropologic în România, în dialog cu Csilla Kato şi Dumitru Budrală, organizatorii Astra Film Festival de la Sibiu.

Gabriel Giurgiu semnalează Conferinţa naţională a părinţilor de copii cu sindrom din gama autistă: poate aşa problemele acestora nu vor mai fi „copios ignorate”.

Marius Chivu îi ia un interviu lui Pat Metheny, unul dintre cei mai celebri chitarişti de jazz din lume, pe care îl vom putea asculta în concert marţea viitoare, la Sala Palatului.

Mai multe