Un tur virtual ghidat de explorat poveștile Bucureștiului prin gusturi și arome

1 aprilie 2021   Dileme on-line

Povestea cafelei, a ciocolatei și a cafenelelor bucureștene

Platforma art.raiffeisen.ro găzduiește un nou tur virtual de explorat poveștile Bucureștiului și istoriile subiective din țesătura lui urbană! Începînd de joi, 1 aprilie, de la ora 19:00, și pînă pe 8 aprilie, vă invităm să descoperiți Bucureștiul prin gusturi și arome.

Într-un periplu virtual ce va dura aproximativ o oră și jumătate, însoțiți de povești și parfumate detalii de la pasionatul nostru ghid, Ioana Popa, ne vom „plimba” de-a lungul mai multor secole pentru a afla, pentru început, povestea cafelei și cum a pătruns aceasta în Bucureștiul de odinioară. Vom poposi ceva mai mult în perioada cuprinsă între jumătatea secolului al XIX-lea și finalul perioadei interbelice, care a fost perioada de glorie a cafenelelor bucureștene.

Pentru locuitorii capitalei din acele timpuri, cafeneaua nu era doar un loc de socializare, era spațiul în care se nășteau opere literare și se luau decizii politice. Vom descoperi împreună unde își petreceau diminețile și, uneori întreaga zi, ziariști, scriitori, artiști plastici, actori sau politicieni ai vremurilor trecute. Vom merge pe urmele lui Tudor Arghezi, Ion Minulescu sau Ion Barbu și vom afla din povestirile contemporanilor ce preferințe aveau aceștia în materie de cafea, precum și întîmplări cu mai mult sau mai puțin haz petrecute în localurile în care ei erau clienți fideli.

Și, cum aroma de cafea se îmbină de minune cu cea a dulciurilor, preparate cu măiestrie de cofetari pricepuți, vom împleti poveștile „șvarțului” cu cele ale bomboanelor și prăjiturilor.

Dacă influența otomană și-a lăsat amprenta timp de cîteva veacuri asupra dulciurilor, odată cu secolul al XIX-lea, cînd mulți tineri pleacă la studii în Europa și cel mai adesea la Paris, baclavalele încep ușor, ușor să iasă din preferințe și să fie înlocuite de bomboane fine cu cremă, după moda franțuzească. Vom arunca o privire în cofetăriile celebre ale Bucureștiului din secolul trecut și vom afla cum a luat naștere faimoasa prăjitură Joffre sau care este povestea profiterolului.

Cu multe alte astfel de istorisiri despre cafele și delicatese de epocă vă așteptăm în turul virtual ghidat de joi, 1 aprilie, de la ora 19:00! Iar la finalul turului, dacă veți dori mai multe detalii, o puteți întreba direct pe Ioana, ghidul nostru inspirat prin această poveste parfumată despre gusturi și arome.

Turul online Explorează Bucureștiul prin gust și aromă: Povestea cafelei și a dulciurilor de altădată se va desfășura live în secțiunea Explorator din platforma Raiffeisen Art Proiect și pe pagina de Facebook Raiffeisen Bank și va dura aproximativ 90 de minute.

Explorarea virtuală a Bucureștiului și a poveștilor sale în formula de tur ghidat online este un program pe care Raiffeisen Art Proiect îl oferă celor interesați de modul în care orașul generează și găzduiește istorii culturale. Proiectele propuse în #stagiunevirtuală oferă avantajul unui acces deschis pentru toți cei interesați, oriunde s-ar afla, în București, în țară sau în străinătate.

Mai multe