Un tablou: profitoarea încercănată, „stafia” de la CNA şi jurnalistul furios

16 aprilie 2013   Dileme on-line

Avem, mai întîi, o doamnă învăţătoare din Caracal, care a devenit celebră acum cîţiva ani printr-o grevă a foamei de 70 de zile. O cheamă Cristiana Anghel. În 2010, o vedeam încercănată, pe patul spitalului, cum lupta pentru drepturile cadrelor didactice, cărora Guvernul Boc le tăiase salariile. S-a terminat greva şi, apoi, cei de la Antena 3 au adus-o în studiourile lor, să lupte şi acolo pe baricade. Apoi, a fost preluată de Partidul Conservator, care a şi pus-o pe listele USL la alegerile parlamentare. Acum, Cristiana Anghel este senatoare. 

Între timp, am aflat că luptele ei de pe baricade nu erau aşa de dezinteresate, şi că doamna învăţătoare a încasat de la Antena 3, în anul 2011, în jur de 3000 de euro (conform declaraţiei de avere pe care şi-a depus-o ca senatoare). Cînd lupţi contra cost, te numeşti mercenar. Şi am mai aflat şi că fiica doamnei senatoare a fost plasată într-un loc bun, la Ministerul Educaţiei, după victoria în alegeri a USL.

Aceste lucruri mai puţin glorioase ne-au fost aduse la cunoştinţă şi de Robert Turcescu, în emisiunea Sub semnul întrebării de la postul B1 TV. Informaţii pentru care Turcescu a fost tras de urechi de către Consiliul Naţional al Audiovizualului. Şi acum, intră în scenă al doilea personaj: Monica Gubernat, membră a CNA. Mai întîi, Cristiana Anghel l-a pîrît pe jurnalist la Consiliu că a vorbit despre ea, „aia care a făcut greva foamei şi s-a dovedit apoi că a fost plătită de Antena 3”. Apoi, în şedinţa CNA în care s-a pus în discuţie cazul, Monica Gubernat s-a arătat revoltată că „i-au fost aduse acuzaţii senatoarei Cristiana Anghel, fără să i se ceară şi acesteia punctul de vedere”, şi a cerut o amendă de 5000 de lei. Amendă care s-a şi dat. Monica Gubernat este fostă directoare de cabinet a lui Dan Matei Agaton – pe cînd acesta era ministru –, apoi consilier la grupul parlamentar PSD, calităţi care au recomandat-o pentru CNA, unde a fost numită membru în octombrie anul trecut. E unul dintre nu puţinii membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului care habar n-au cu ce se mănîncă presa, dar sînt puşi s-o judece.

Şi aşa, ajungem la ziua de miercuri, 9 aprilie 2013, cînd Turcescu îşi face şi el adevărata intrare în scenă. Tocmai a aflat că i s-a dat amenda şi se vede că asta l-a enervat peste poate. În emisiunea Sub semnul întrebării, le adresează inclusiv studenţilor săi de la Facultatea de Jurnalism invitaţia să-i urmărească prestaţia, pentru a vedea pe viu încă o lecţie despre cum se face meseria asta. Şi vorbeşte despre „stafia” Gubernat de la CNA, pentru că respectiva nu există nici pe site-ul instituţiei, sau o preia, prin telefon, pe Cristiana Anghel, şi o face să mărturisească, pînă la urmă, că a fost plătită de Antena 3 ca să vină în emisiuni. Turcescu are dreptate – problema e că nervii îl fac să-şi piardă controlul şi sfîrşeşte prin a oferi un spectacol jalnic: urlă, dă cu tifla, îi adresează Cristianei Anghel tot felul de semne care vor să-i facă în ciudă şi-i zice „ciuciu”. (Oare ştie că „ciuciu” înseamnă de fapt sexul masculin?) Pe scurt, n-am mai văzut aşa ceva la televizor de pe vremea lui Stan Păţitu’, cel cu laptop.

Acum, să-i punem laolaltă pe cei trei actori. Pe învăţătoarea luptătoare pentru drepturile semenilor, dar care se dovedeşte luptătoare pentru beneficiile proprii, pe arbitra din CNA care nu ştie ce arbitrează, şi pe jurnalistul cîndva remarcabil, dar care eşuează lamentabil cînd vede roşu în faţa ochilor. Din această alăturare, obţinem un reuşit tablou ce ilustrează o felie din viaţa publică românească.

Mai multe