Un sat de șahiști

22 mai 2017   Dileme on-line

– Țață Pășicoo! Țațăă!

– Da, fă, ce țipi așa? Intră în curte!

– Țață, vii și matale mai peste-o oră, așa, pe la mine să jucăm o partidă?

– Fă, nu pot, am pus de fasole. Și mai am și de dat la capre.

– Da’ Ion al matale joacă la bufet de azi-dimineață, mai dă-le dracu’ și vino și mata!

– Vedea-l-aș… hai fă, că dacă e, vin și eu mai încolo… ce, eu-s mai proastă?!

Scenă domestică din satul de șahiști, în care toți sînt jucători: copiii la școală, adulții acasă sau la birt, bătrînii pe marginea șanțului. Pînă și șoferul de rată, cînd întoarce, în pauza de un sfert de oră face-un șah cu nea Vasile, paznicul de la ciupercărie. Face-un blitz, că n-are timp de mai mult.

Povestea e chiar reală și chiar există un sat „alfabetizat” sută la sută la șah și declarat ca atare de către o organizație competentă. Numai că satul nu e în România, ci în India, iar pe nea Ion îl cheamă de fapt Baby John și e președintele Asociației de Șah din Marottichal, o localitate de munte de aproximativ 5000 de locuitori din nordul statului indian Kerala.

Povestea satului de șahiști a circulat prin presa șahistă de mai multă vreme, iar de cîteva zile a ajuns și pe site-ul BBC Travel. Se pare că totul a început cu un localnic care, după cîțiva ani petrecuți la oraș, s-a decis să se întoarcă acasă și să deschidă o prăvălie cu ceaiuri. Nu s-a rezumat la ceaiuri, ci a împletit negoțul cu lecțiile de șah gratuite și așa și-a expus și consătenii la morbul șahului. Unnikrishnan corupătorul a fost corupt la rîndul lui de fascinația pentru Bobby Fischer și de meciul acestuia cu Spasski de la începutul anilor ‘70. Acum, mai spune BBC-ul, în Marottichal toată lumea joacă șah în loc să se îmbete sau să joace la păcănele, cum în continuare fac alții din localitățile învecinate. Un caz unic în lume, afirmă pe blogul ei și fosta campioană mondială la șah Susan Polgar. Acum, întrebarea care se pune este: de ce fenomenul s-a întîmplat într-un sat din India și nu într-unul din România? Păi ce, s-ar putea răspunde, se compară India cu România, ca mărime sau ca număr de locuitori? Mda, pînă la urmă ar trebui să recunoaștem că și probabilistica e împotriva noastră…

Diagrama săptămînii

Soluţia diagramei 60 va fi publicată în ediţia următoare a rubricii „În alb şi negru”.

Soluția diagramei 59 din ediția trecută: 1. Ch6+! Dxh6 2. Txf8+ Rxf8 3. Dd8#.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Satul Marottichal, Kerala, India, e declarat oficial 100% alfabetizat în șah, 31 ianuarie 2016. Sursa: fide.com.

Mai multe