Un șahist pe val: Shakhriyar Mamedyarov

24 ianuarie 2018   Dileme on-line

Cine intră acum pe Live Chess Ratings ar putea fi nedumerit: al doilea jucător ca rating, după campionul mondial Magnus Carlsen, este azerul Shakhriyar Mamedyarov. Obișnuiți cu Anand, Kramnik, Aronian și Caruana, ei se pot întreba – rezonabil, de altfel – de unde și pînă unde Mamedyarov a ajuns numărul doi mondial.

Cum este însă vorba de rezultate sportive și de calcul matematic, lucrurile se pot explica foarte clar. Mamedyarov (32 de ani) a avut un 2017 de excepție, în care a cîștigat cam tot ce i-a picat în raza de acțiune, și nici cu începutul lui 2018 nu e în relații proaste, momentan, în turneul de la Wijk aan Zee, fiind în plutonul de frunte. Ratingul lui – pe cale de consecință – ajuns la cel mai mare nivel din carieră, 2.812 puncte Elo.

Dar să vedem ce a semănat și mai ales ce a cules Mamedyarov în 2017. În primul rînd, a cîștigat seria Grand Prix organizată de federația internațională de șah pentru a-i selecta pe șahiștii care vor juca în turneul candidaților din martie de la Berlin. Victoria a necesitat un parcurs constant, întins pe tot anul, din partea cîștigătorului. Practic e probabil una dintre căile de selecție cele mai dure pentru turneul candidaților, mult mai relevantă decît cea prin care au fost selectați de exemplu Karjakin sau Kramnik (primul în calitate de șalanger din 2016, al doilea ca preferat al organizatorilor turneului, adică federația și sponsorul).

Un alt turneu important cîștigat de Mamedyarov în 2017 a fost Memorialul Gashimov și mai sînt și turneele de echipă în care el a evoluat. În campionatul Rusiei, echipa lui Mamedyarov, Siberia-Sirius, a cîștigat primul loc. Tot locul întîi a luat și echipa azeră Globus la Campionatul european – în care a evoluat, se înțelege, și Mamedyarov. 2017 e și anul în care Mamedyarov a tranșat și disputa pentru cel mai bun jucător din țară, dispută în care intrase de ceva timp cu celălalt șahist de top azer, Teimour Radjabov.

Mulți spun că la turneul candidaților de la Berlin toți participanții au șanse egale de a cîștiga și de a ajunge astfel în postura de contracandidat al lui Carlsen la titlul mondial, în meciul programat la sfîrșitul anului la Londra. Mai am și un alt preferat (e vorba de armeanul Levon Aronian) dar nu m-ar mira dacă Mamedyarov va fi cel ce va reuși să devină, în cele din urmă, șalangerul din 2018.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 94 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 93 de data trecută: 1. Cg6! fxg6 (la 1… Rh7, 2. Cf8+ Rg8 3. Td8! cu mat) 2. hxg6 Rf8 3. Td8+ Re7 4. Dd6#.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Shakhriyar Mamedyarov în turneu, în 2017.

Mai multe