Un poem contemporan dintr-un manual de istorie

27 septembrie 2018   Dileme on-line

UN POEM CONTEMPORAN DINTR-UN MANUAL / DE ISTORIE pe care nu l-am avut în școală: / / Problema manualelor este o parte din / Istorie. Incompetența Guvernului este o parte din / Istorie. Lipsa respectului este o parte din istorie. / Excluderea rromilor din istorie este o parte din / Istorie. Omiterea adevărului din / Istorie este o parte din / Istorie. Excluderea femeilor din istorie este o parte din / Istorie. Decretul lui Ceaușescu este o parte din istorie. / Lipsa educației sexuale este o parte din / Istorie. Limitarea drepturilor persoanelor lgbt este o parte din / Istorie. Copiii numiți „cu handicap” sînt o parte din istorie. / / Abuzurile sexuale din cadrul Bisericii sînt o parte din istorie. / Perfomanța sportivă este o parte din / Istorie. / Parteneriatele civile sînt o parte din / Istorie. Spitalele care refuză să facă avorturi „pe motive religioase” sînt o parte din / Istorie. Capelele din spitale sînt o parte din / Istorie. Violența domestică este o mare parte din istorie. / Știrile false sînt o parte din istorie. Analfabetismul este o parte din / Istorie. Violența împotriva copiilor este o parte din / Istorie. Interzicerea adopțiilor este o parte din / Istorie. Intrarea în U.E. este o parte din istorie. Gazele lacrimogene, grenadele, / Tunurile cu apă, / Tancurile sînt o parte din istorie. / Retragerea Strategiei Naționale pentru Educație Parentală este / o parte din / / Istorie. Violența legitimă a statului este o parte din / Istorie. Violența legitimă a părinților este o parte din istoria / Familiei. / / Mintea mea este democrație, istorie! / Cît timp petrece o femeie visînd la o casă. / Cît timp petrece o femeie visînd la a fi mamă. / Cît timp petrece o femeie visînd să aparțină / Cuiva. Într-un film, femeia a fost ucisă imediat ce a / Pășit în afara casei. Casa sau lipsa ei este o parte din / Istorie. Drepturile sau / Lipsa lor sînt o parte din / Istorie. Plecarea părinților la muncă în / Străinătate este o parte din istorie. Străinătate este o parte din istorie. / Ziua mea de naștere este o parte din istorie. Violul este o parte din / Istorie. Divorțul, hărțuirea sînt o parte din / Istorie. Protestul este o parte din istorie. Abuzul poliției este o parte din / Istorie. Protestul este o parte din prezent. Abuzul poliției este o parte din / Prezent. Conștiința sau / Lipsa ei este o parte din / Istorie. Conștiința sau / Lipsa ei este o parte din / Prezent. Marșul este o parte din / Istorie. Marșul este o parte din / Prezent:

Băieții sînt permanenți, fetele sînt / Efemere. Margaret Thatcher și-a schimbat vocea de-a lungul / Anilor. De fiecare dată cînd scriu, ei / Nu văd o persoană, ci un eseu. / De fiecare dată cînd scriu, ei nu mă văd o / Persoană, ci teama că sînt o / Persoană. / / Viitorul copiilor noștri sînt eu. / Viitorul copiilor noștri este ceea ce văd: / / Multă vreme nu am făcut parte din istorie. Multă / Vreme aptitudinile mele nu au contat. / Multă vreme am fost o poveste spusă de / Biserică. / / Viitorul copiilor noștri este ceea ce văd: / / Copii așteptîndu-și părinții să se întoarcă în țara / Viitorului copiilor noștri. Viitorul copiilor noștri este Constituția făcută în numele / Domnului. / / Viitorul copiilor noștri este / Eu nu cred întru Unul Dumnezeu, / Tatăl atotțiitor al Parlamentului, / Tatăl atotțiitor al partidului & discriminării, / / Viitorul copiilor noștri este excluderea / Socială, / Multă vreme am fost cusătoarea de drapel. / Multă vreme nu am avut limbaj. / 

Viitorul copiilor noștri este / Te iubesc doar dacă ești / Hetero. / Te iubesc doar dacă nu ești / Diferit. Te / Iubesc doar dacă ești acceptat de / Societate. Te / Iubesc doar dacă intri în / Normalitate. / Multă vreme am fost frumusețea istoriei. / Multă vreme am fost garderoba istoriei. / Căsătoria istorică. Căsătoria care a putut salva un / Stat. Multă vreme am fost căsătoria care a salvat state. / / Multă vreme am fost căsătoria care a salvat o / Națiune. Multă vreme am fost valoarea / Tradițională. Multă vreme am fost fata ucisă în / / Istorie. Viitorul copiilor noștri este / Chiar și atunci cînd ești aproape moartă, naște. / Chiar și atunci cînd nu vrei un copil, naște. / Chiar și atunci cînd tu ești un copil, naște. / Chiar și atunci cînd ai fost violată, naște. / Viitorul copiilor noștri este / Toate persoanele contează însă doar aceelea care au / Drepturi. / Viitorul copiilor noștri este / Poți avea drepturi postmortem. / Viitorul copiilor noștri este / Îți vom arăta iubire postmortem. / Viitorul copiilor noștri este / Povestea cenzurată din / Istorie. Viitorul copiilor noștri este / / Poezia a început în corp. / Poezia a început cînd viitorul copiilor noștri a devenit / Violul. Poezia a început cînd viitorul copiilor noștri a fost / Tăcerea. / Poezia a început cînd viitorul copiilor noștri a fost / Ai grijă să nu-ți facă ceva / Băieții. Fetele sînt efemere, / Băieții sînt permanenți. / Viitorul copiilor noștri sînt eu. Unele poeme vor fi biologice, / Eu sînt non-binară. / Poezia a început atunci cînd viitorul copiilor noștri a fost dictat de / Părinții care au semnat împotriva noastră. / Poezia a început atunci cînd viitorul copiilor noștri a fost / Violența. / Poezia a început atunci cînd viitorul copiilor noștri a fost / Redefinirea / Familiei.

Multă vreme s-a considerat că nu am discernămînt. Multă vreme / Am îngăduit violența. Multă vreme valorile artei au fost rasa albă & violența. / Multă vreme valoarea artei a / Fost homofobia. Multă vreme valorile țării au fost violența & / Ura. Multă vreme valorile țării s-au vrut a fi / Heterosexuale. / Multă vreme am fost diplomația dintre state. Multă vreme am fost / Crucea Roșie & alianța istoriei. / Multă vreme am fost validarea artei rasiste. Multă / Vreme am fost povestea care mi-a salvat viața. / Multă vreme valorile artei au fost stereotipurile de gen. / Multă vreme tinerețea mea a fost folosită în istorie. Multă vreme am fost istoria / Părinților. Multă vreme am fost fotografia alb-negru din comunism. / Multă vreme am fost fotografia color postcomunistă. / Multă vreme am fost apartamentul vîndut. / Multă vreme am fost casa de la țară. Multă vreme tinerețea mea a fost / Speranța unui alt viitor. Multă vreme am fost hîrtia din spatele portretului scriitorului. / Multă vreme am fost pusă în afara societății. Multă vreme am fost tranziția & incriminarea. Multă vreme am fost experimentul unor medici. Multă vreme am fost revolta în / Istorie. Multă vreme corpul meu a fost folosit în istorie. / Multă vreme corpul meu a fost folosit împotriva mea. / Sufletul meu este politic, sîngele meu este / Lirismul. / Multă vreme am fost un concept și nu o persoană. / Multă vreme am fost mitologia & abuzul. / Multă vreme am fost subcategoria. Multă vreme am fost adulterul & / Litigiul. / Multă vreme am fost amendamentul. Multă vreme am fost tratatul / / Istoric între / Lideri. Multă vreme am fost lupta pentru propriile drepturi. / Viitorul copiilor noștri sînt eu. / / Mintea mea este democrație, istorie! / Sîngele meu este / Lirismul, sufletul meu este / / Politic.

Mai multe