Un „magnus” și o „caruană”

15 octombrie 2019   Dileme on-line

A intrat în jargonul șahist termenul „o caruană”, referindu-se la seria de șapte victorii consecutive pe care un șahist le poate face într-un turneu. S-a întîmplat în 2014, cînd americanul Fabiano Caruana a cîștigat șapte partide la rînd la Sinquefield Cup, o performanță foarte rară ținînd cont de nivelul la care a fost înregistrată. E adevărat, la vremea lui, Bobby Fischer cîștiga și toate partidele dintr-un turneu (vezi campionatul național din 1963/64), dar se întîmplă ca oamenii să îl mai onoreze și pe cîte un șahist în viață.

Iată însă că și campionul mondial nu se lasă mai prejos și lansează și el ”magnusul”. Expresia e din ce în ce mai folosită pentru a descrie salvările miraculoase pe care le reușește norvegianul. Magnus Carlsen este neînvins la șah clasic din 3 martie 2018, timp în care a jucat pînă ieri 95 de partide. El a egalat astfel recordul fostului mare campion leton Mihail Tal. Dar din aceste 95 de partide, unele au fost critice. Carlsen a fost uneori la un pas minuscul de înfrîngere - și totuși a reușit de fiecare dată să scoată remiză.

Cea mai recentă partidă de acest fel a jucat-o duminică în runda a patra a open-ului din Isle of Man, împotriva bielorusului Vladislav Kovalev. Norvegianul era total pierdut, și de cîteva ori adversarul ar fi putut să îi dea lovitura de grație. Ar fi fost nu doar o deturnare a lui Carlsen de la doborîrea recordului lui Tal, ci și o performanță în sine pentru Kovalev: de aproape patru ani, Carlsen nu a mai fost învins de un jucător cu Elo sub 2700. Cu toate acestea, printr-o apărare îndîrjită și profitînd de criza de timp a bielorusului, campionul mondial a scăpat cu remiza. A făcut un nou „magnus”, cum spun fanii.

Statisticile consemnează însă că în vreme ce Carlsen nu a reușit nici o „caruană”, Caruana a izbutit cîteva ”magnusuri”. Ca să rămînem pe Isle of Man, ieri Caruana a fost ca și terminat în partida din runda a cincea cu eroul local Luke McShane. Caruana a rezistat însă, și după cum a mărturisit după partidă, a amînat de cîteva ori în timpul jocului momentul în care ceda. Pînă la urmă, reziliența sa a dat roade, și Caruana a scos remiză într-un final de nebun contra turn cu pioni pe tablă. De unde se vede stofa campionilor, care știu să reziste la presiuni. Nu degeaba cei doi, Carlsen și Caruana, au jucat meciul pentru titlul mondial de anul trecut.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 177 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 176 de data trecută: 1. Cg5+ Rh8 2. Txh6+! gxh6 3. Th7#

Ionuț Iamandi este jurnalist Radio România Actualități.

Foto: Magnus Carlsen în drum spre un alt „magnus”, Isle of Man, octombrie 2019. Sursa: Maria Emelianova/ Chess.com

Mai multe