Un film bun poate schimba o lume

9 noiembrie 2012   Dileme on-line

Festivalul One World Romania există din 2008 şi are loc în fiecare an la jumătatea lunii martie. Este singurul festival de film documentar din Bucureşti şi unicul dedicat drepturilor omului din România. Pînă acum, au fost proiectate în cadrul One World Romania peste 200 de documentare în premieră națională. Dar, din păcate, aceste documentare sînt inaccesibile publicului român în afara festivalului.

One World Romania încearcă să aducă - pe diferite căi - filmele selecţionate către publicul românesc. Pentru început, au ales cinci filme care îi reprezintă şi despre care cred că merită să stea pe raftul dumneavoastră. Pe raftul celor de care îi leagă dragostea pentru cinema-ul documentar sau credinţa că un film bun poate schimba o lume.

Publicarea pe DVD-uri răspunde unei anumite categorii de public cinefil, colecționar, pentru care oferta de pe „piața” românească de filme este absolut insuficientă și prea comercială.

Totodată, publicarea și promovarea colecției va încununa eforturile realizatorilor de documentare și ale producătorilor de a face mai accesibil acest tip de film. De asemenea, acest proiect sprijină documentarul românesc prin includerea anuală a noi titluri de filme cu realizatori români.

Între 9-22 noiembrie, numai la Librăria Bastilia, puteţi comanda aceste filme cu 32 de lei, beneficiind de o reducere de 20 % din preţul lor de vînzare. Precomanda dumneavoastră va fi răsplătită cu o sacoşă de pînză (la alegere), o insignă şi un catalog al festivalului OWR, în limita stocului disponibil. Filmele alese vor intra în posesia dumneavoastră, împreună cu un mesaj personal de mulțumire, joi, 22 noiembrie, ora 19.00, cînd vă invităm la proiecţia filmului Într-o zi vom fi fericiţi (42 min.).

CHIRURGUL ENGLEZ (The English Surgeon) / Regia: Geoffrey Smith / OWR 2009
Într-un spital ucrainean plin de pacienți disperați și aparatură învechită, „Chirurgul englez” este o apariție insolită în care mulți își pun ultima speranță. Henry Marsh, neurochirurg celebru în întreaga lume, dedică acestor nefericiți cîteva luni pe an, luptîndu-se cu boala dar și cu dilemele relației doctor-pacient. Călătoriile lui Henry în Ucraina – la mama unei fete pe care încercase zadarnic să o salveze sau pentru a-l opera pe un tînăr numit Marian – punctează acest film multipremiat (Emmy 2010). Filmul are o coloană sonoră originală, compusă de Nick Cave și Warren Ellis.



TESTIMONIAL (Testimony) / Regia: Răzvan Georgescu / OWR 2009
Fiind diagnosticat cu o tumoare pe creier, Răzvan Georgescu - regizorul filmului - decide să întreprindă o călătorie la granița dintre viață și moarte, vizitînd artiști bolnavi în faza terminală. Oameni care continuă să lucreze la capodopera finală, în speranța că aceasta le va supraviețui sau că îi va salva. Boala și moartea pot fi un motor pentru creativitate? Un film pozitiv despre căutarea frumuseții în apropierea sfîrșitului și despre calitățile vindecătoare ale artei.



DUPĂ REVOLUȚIE (After The Revolution) / Regia: Laurențiu Calciu / OWR 2011
Filmul lui Laurentiu Calciu documentează confuzia postrevoluționară din primele 6 luni de după decembrie 1989. Calciu a reluat la montaj – după aproape 20 de ani – acest material pe care îl filmase pe străzile Bucureștiului, într-o perioadă de pro¬teste continue, de patimi politice și de pregătiri grăbite în vederea primelor alegeri libere. Filmul se încheie cu scene dintr-o secție de votare supra-aglomerată și cu o conferință de presă a monitorilor internaționali, care se declară șocați de numărul mare de nereguli întîlnite la alegerile din mai 1990. Un film necesar și actual, în care ne reflectăm ca într-o oglindă.



TOT CEEA CE SCLIPEȘTE (All That Glitters) / Regia: Tomáš Kudrna / OWR 2011
La prima vedere, pare că timpul s-a oprit în satul Barskon din Kîrgîzstan. Nurbek, protagonistul acestui film, lucrează de 10 ani în mina locală de aur exploatată de o corporație internațională. În 1998, două tone de cianură de la această mină s-au scurs în rîu, otrăvind sute de săteni. Mina de aur pare a fi parabola acestei combinații originale de capitalism și democrație, care s-a încetățenit într-o țară care, de altfel, arată ca un muzeu sovietic în aer liber.



ȘCOALA NOASTRĂ (Our School) / Regia: Mona Nicoară, Miruna Coca-Cozma / OWR 2012
Alin, Beni și Dana, trei copii romi dintr-un orășel maramureșean, sînt subiecții unui experiment de desegregare școlară. Pe înțelesul tuturor, această regulă impusă de Uniunea Europeană presupune că romii trebuie să învețe în aceleași clase cu majoritarii. Pe durata a patru ani, „Școala noastră” urmărește îndeaproape, cu empatie și luciditate, peripețiile acestui proces care eșuează într-un mod neașteptat și revoltător. Filmul atinge teme ca prejudecățile instituționalizate, cercul vicios al sărăciei și dificultățile din învățămînt. O emoționantă poveste dulce-amăruie despre tradiție și progres, cît și o meditație despre ceea ce ar putea fi o șansă mai bună de viitor pentru noi toți.

Mai multe