Un an de proză contemporană română la Editura Litera

4 noiembrie 2021   Dileme on-line

Ne bucurăm să anunțăm un an de proză contemporană română la Editura Litera!

În perioada 4 – 7 noiembrie are loc Festivalul de Proză Contemporană, prin care celebrăm un an de la apariția colecției „Biblioteca de Proză de Contemporană” din portofoliul Editurii Litera. Evenimentele se vor desfășura online, pe litera.ro.

În noiembrie 2021 se împlinește un an de cînd Editura Litera a inițiat colecția dedicată prozatorilor români contemporani. Pe parcursul acestui an, au apărut 15 volume – romane consistente, variate stilistic și tematic. Multe sînt cărți cu miză morală și stil insolit, propunînd subiecte de actualitate. Altele abordează registrul fantastic și o viziune avangardistă. De la periferia bucureșteană a lui Aldulescu la universul miraculos al roșcovilor Doinei Ruști, pînă la proza „pulp”, creată de Liviu G. Stan, ori la expresionismul lui Radu Găvan, colecția s-a îmbogățit aproape lunar prin scrieri de debut sau prin volume insolite ale unor scriitori consacrați. Proza lui Allex Trușcă aduce un tip particular de fantastic urban, completat de proza suprarealistă a lui Tudor Runcanu, în timp ce Cristi Nedelcu, Mihail Victus, Alexandra Niculescu, adepți ai realismului, sînt preocupați de impactul social asupra complexelor psihologice. Se adaugă aici și romane noi, ale unor scriitori bine cunoscuți, precum Dan Stanca și  Radu Aldulescu.

În mai puțin de un an, colecția și-a creat o identitate proprie prin titluri de referință, la aceasta contribuind și concursul de manuscrise „Primul roman” – Translucid, romanul semnat de Ligia Pîrvulescu (Premiul I), fiind una dintre cele mai incitante scrieri de avangardă din ultima vreme, „un debut de neratat” (Claudiu Komartin).

Un loc special în cadrul colecției îl ocupă volumul colectiv Treisprezece. Proză fantastică, în care se regăsesc semnăturile unora dintre cei mai importanți scriitori contemporani ai genului.

Programul editorial cuprinde alte texte valoroase, între care romanul de avangardă al lui Pavel Nedelcu (Premiul al II-lea la „Primul roman”), intitulat Încotro ne îndreptăm, sau proza Ioanei Drăgan.

Colecția Biblioteca de Proză Contemporană poartă recomandarea Doinei Ruști, prozatoare apreciată, tradusă în 15 limbi, autoarea unor romane cu impact social puternic, precum Lizoanca sau Fantoma din moară, dar și a trilogiei fanariote (Manuscrisul fanariot, Mîța Vinerii, Homeric).

Celebrăm literatura română contemporană prin patru evenimente de excepție cuprinzînd interviuri, dezbateri și lansări de carte. Mai mult decît atît, pe perioada festivalului, pe litera.ro cititorii pot găsi cărțile tuturor autorilor din colecție cu autograf și cu reduceri substanțiale.

Descoperiți autorii din Biblioteca de Proză Contemporană aici și aici.   

Programul complet al festivalului:

Joi, 4 noiembrie, ora 12:00

Radu Găvan, Mihail Victus, Liviu G. Stan în dialog cu Cristina Bogdan – Teme noi, scriitori tineri

Vineri, 5 noiembrie, ora 12:00

Ligia Pîrvulescu în dialog cu Cristina Bogdan – Întîlnire cu laureata concursului „Primul roman”

Sîmbătă, 6 noiembrie, ora 12:00

Radu Aldulescu, Dan Stanca în dialog cu Cristina Bogdan – Seniorii literaturii

Duminică, 7 noiembrie, 12:00

Doina Ruști în dialog Cristina Bogdan – Un an de proză contemporană la Editura Litera

Vă așteptăm la festival!

Un eveniment susținut de Europa FM.

Mai multe