Tweet-ul lui Carlsen

19 septembrie 2016   Dileme on-line

Tweet-ul lui Carlsen Olimpiada de şah de la Baku s-a terminat într-o cheie foarte misterioasă pentru mine. Înainte de ultima rundă, SUA şi Ucraina aveau acelaşi număr de puncte şi şanse sensibil egale să devină campioane. SUA şi-a cîştigat şi ultimul meci, cu Canada, cu scorul de 2,5-1,5. În acest timp, dacă Ucraina nu cîştiga confruntarea cu Slovenia la o diferenţă de trei puncte, pierdea orice şansă de a lua aurul olimpic. Deja se distanţase la două puncte diferenţă şi îi mai trebuia neapărat o victorie. Şi iată că poziţia iniţial egală a marelui maestru Alexander Beliavski, care juca la masa 1 cu ucraineanul Eljanov, începe să se deterioreze şi nu peste multă vreme reprezentantul Sloveniei cedează. Ucraina face cele trei puncte diferenţă. Dar - aş vrea să spun asta deşi mă simt jenat şi vinovat - fac precizarea că Alexander Beliavski este un foarte respectabil şahist născut la Lvov, în fosta URSS, actualmente Ucraina, ţări pentru care a jucat pînă în 1994 cînd a emigrat în Slovenia.

Acum, la două criterii de departajare, SUA şi Ucraina erau egale. Al treilea criteriu de departajare depindea de rezultatul meciului dintre Germania şi Estonia. Un egal sau victoria Estoniei avantajau Ucraina. Şi iată că marele maestru german Daniel Fridman, cu piesele albe, cedează partida în poziţia de mai jos, în care are damă şi doi pioni (dintre care unul la transformare) contra turn şi cal. Pe scurt, o poziţie net cîştigătoare!

În schimb, la mesele 1 şi 3, marii maeştri Dieter Nisipeanu (care e român, dar joacă pentru Germania) şi respectiv Matthias Bluebaum, s-au impus în faţa adversarilor iar la masa 2 fost remiză. Germania cîştigă, iar SUA devine la mustaţă campioană olimpică. S-au deschis şampaniile şi au început uralele. Americanii nu mai fuseseră campioni olimpici din 1976, de la olimpiada de la Haifa, pe care însă URSS-ul o boicotase, altfel nu aveau nici atunci nici o şansă la titlu.

Dar pe cînd lumea sărbătorea, a picat tweet-ul maliţios al campionului mondial Magnus Carlsen. Acesta a jucat pentru ţara lui, Norvegia, şi împreună cu colegii nu au scos un rezultat rău: locul cinci, după SUA, Ucraina, Rusia şi India. Şi totuşi Carlsen nu era mulţumit.

„Probabil avem nevoie de o trupă mai bună ca să reuşim, mă întreb dacă So şi Caruana mai sînt de vînzare”, a scris Carlsen pe Twitter, spre consternarea multora. So şi Caruana sînt doi şahişti din top 10 cooptaţi recent de federaţia de şah americană, unul fiind de origine filipineză, celălalt italiană. Ambii au pus umărul decisiv la victoria SUA şi e evident că fără ei americanii nu ar fi luat titlul olimpic. Dar dincolo de expresia potenţial ofensatoare „de vînzare”, Carlsen pune punctul pe i în această privinţă: cu această modă a transferurilor, confruntările de la olimpiade parcă nu mai sînt ale unor naţiuni, ci ale unor cluburi. Iar cine reuşeşte cele mai bune transferuri (sau se foloseşte de ele) are şanse mai mari de cîştig. Numai în povestea de aici i-am pomenit pe cîţiva „transferaţi”: Beliavski, Nisipeanu, So, Caruana. Şi mai e unul important, însuşi şalangerul lui Carlsen în meciul pentru titlul mondial din acest an de la New York: Serghei Karjakin, care s-a transferat acum cîţiva ani de la ucraineni la ruşi.

În rest, pentru delegația României, Baku s-a înscris pe linia devenită tradițională, vizibilă și la Rio și la CE din Franța. Adică fără aspirații la medalii, ci doar cu o timidă speranță în plasarea cu un loc mai sus în grila de start. N-a fost însă să fie nici la șah. La băieți, România a terminat pe 33 (cota inițială 30) iar la fete pe 19 (cota inițială 11). Cum se spune? „Nu-i nimic, poate la olimpiada viitoare!”

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 25 va fi publicată săptămîna viitoare, în cadrul rubricii online „În alb și negru”.

Soluția diagramei 24: 1. Cf5+ exf5 2. Txe8 fxg4 3. Td8 Nxa2 4. Txd6 şi albul cîştigă.

Foto principal (Credit: bakuchessolympiad.com/Maria Emelianova): Echipa Statelor Unite, noua campioană olimpică la şah, la festivitatea de premiere. Jucătorii poartă cîte o căciulă tradiţională azeră.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Mai multe