TVA creşte, moralul scade
Guvernul francez se pregăteşte de adoptarea unei măsuri impopulare dar necesare (din cîte spun responsabilii): creşterea taxei pe valoare adăugată aplicată cărţilor de la 5,5% la 7%. Vreme de mulţi ani Franţa a protejat sectorul cultural menţinînd TVA la un nivel redus. Acum – printre altele, şi ca urmare a crizei economice – se încearcă o unitarizare a taxelor; probabil e doar o etapă intermediară pînă la unitarizare.
În timp ce presa literară se agită pentru anularea sau măcar întîrzierea acestei măsuri care ar putea prejudicia sectorul editorial, în timp ce societatea civilă protestează şi trimite petiţii la guvern, Martin Danes, jurnalist de origine cehă, publică în rue89.com un articol de opinie în care povesteşte că, de fapt, Franţa este şi va rămîne încă una dintre ţările europene cu taxe mici pentru carte.
„Cum ar putea să mă preocupe problema Franţei cînd, în ţara mea natală, TVA pentru cărţi s-a dublat în ultimii cinci ani (de la 5% la 10%) şi, din ianuarie 2012, va ajunge la 14%?” Guvernul ceh preconizează chiar încă o creştere, de pînă la 17% sau chiar 20% din 2013, odată cu introducerea TVA unice. Pentru un „buget responsabil” (formula premierului Petr Necas) Cehia este gata să sacrifice un sector întreg, chiar şi pe cel al cărţii, scrie Martin Danes. Un sacrificiu oricum inutil, căci veniturile pe care le-ar putea atrage astfel la buget ar fi neînsemnate.
În Franţa, piaţa editorială reprezintă încă o miză – nu esenţială, dar, oricum, importantă – pentru bugetul de stat, iar creşterea TVA chiar ar putea aduce statului venituri suplimentare. Dar pentru cît timp? – se întreabă editorii şi librarii.
(Matei Martin)