Turnee la zi: Tokyo și Hantî-Mansiisk
Șah. Dac-o pornești pieptiș spre Chișinău, treci prin Kiev și o ții tot așa spre nord-est pînă la Moscova, ai ajuns la jumătatea drumului. Mai faci deci încă o dată pe atît, tot spre nord-est, și abia atunci intri în orașul cu denumirea atît de jucăușă pentru urechea noastră ciulită la tot ce sună rusește: Hantî-Mansiisk. Da, se pronunță cum se scrie, și e locul unde rușii și-au construit un fel de academie de șah (vezi foto), gazdă a numeroase concursuri, inclusiv olimpiade.
Aici a început azi unul dintre cele mai spectaculoase turnee ale anului prin jucătorii care au venit, dar și prin formatul eliminatoriu: Cupa Mondială. La un turneu major vor juca de data aceasta în sfîrșit și români. Este vorba de jucătorii noștri de top, Mircea Pîrligras și Constantin Lupulescu. Amîndoi însă sînt under-dogs. Pornesc cu a doua șansă, primul împotriva lui însuși Dieter Nisipeanu, care acum joacă pentru Germania, și al doilea împotriva lui Igor Kovalenko, un emigrant și el, de la ucraineni la letoni. Ca la tenis, cine trece de primul tur va încasa un cec, nu la fel de gras, dar important pentru un șahist profesionist: 6000 de dolari. Pentru calificarea în turul trei se încasează 10.000 de dolari, și așa mai departe. Locul 1 va ajunge să ia 110.000 de dolari, iar finaliștii (ultimii doi jucători rămași după cele cinci runde eliminatorii) se vor califica automat în turneul candidaților.
Iată și cîteva date despre turneul de la Hantî-Mansiisk: sînt 128 de participanți inițial, din 47 de țări. Cei mai mulți sînt din Rusia (28), urmați de indieni (10), chinezi (7) și americani (6). Printre participanți: Ding Liren, Anish Giri, Vachier-Lagrave, Wesley So, Ian Nepomniachtchi, Aronian, Mamedyarov, Dominguez și Grischuk.
***
Sumo. Nici nu a început bine, și turneul de toamnă al Cupei Împăratului la sumo a și înregistrat cîteva evenimente notabile. În prima rundă, yokozuna Hakuho a fost înfrînt de maegashira 1 (M1) Hokutofuji. În runda a doua, Hakuho a anunțat că se retrage, pe motiv că și-a scrîntit degetul. N-am observat în relatările TV urmărite ca după lupta cu Hokutofuji, Hakuho să fi resimțit ceva la deget, i se citea pe față doar uimirea înfrîngerii. Așa că pot bănui că e vorba de o retragere mai mult de ordin psihic.
Comentatorii deja au vorbit de ”blestemul unui yokozuna japonez”. De curînd, Hakuho a devenit cetățean japonez, el renunțînd la cetățenia sa de origine, cea mongolă. Mongolii au dominat eșalonul superior în sumo în ultimii douăzeci de ani. În acest moment, celălalt yokozuna activ este Kakuryu, tot un mongol. Kisenosato, un japonez, a devenit yokozuna anul trecut, dar apoi nu a mai putut lupta și nu a rezistat la acest rang decît doi ani. Ultimul yokozuna japonez dinaintea lui a fost Wakanohana, care și-a cucerit rangul în 1998.
Foarte spectaculoase sînt în continuare victoriile lui M11 Enho, un rikishi de sub 100 de kilograme, în condițiile în care cei mai mulți dintre adversarii săi tind spre 200 de kilograme. La diferența de gabarit dată, lui Enho nu-i rămîne decît să fie foarte tehnic, inventiv și agil pentru a-și dezechilibra adversarul mult mai masiv decît el. De urmărit sînt și prestațiile celor doi ozeki Goeido și Tochinoshin, care sînt kadoban, adică aflați în pericol de a fi retrogradați dacă la acest turneu nu realizează cel puțin opt victorii din cele 15 lupte.
Diagrama săptămînii
Soluția diagramei 172 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 171 de data trecută: 1. Dxg2+! Txg2 2. Te1+ Cf1 3. Txf1#
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.
Foto: Ugra Chess Academy din Hantî-Mansiisk, Rusia. Sursa: Ugra Chess.