Turnee la zi: Shamkir Chess și Campionatul SUA

1 mai 2018   Dileme on-line

Am rămas dator cu un epilog la povestea remizelor înregistrate la turneul Shamkir Chess din Azerdaidjan. Data trecută scriam că din primele 25 de partide jucate, 22 au fost remize. În partea a doua a concursului, lucrurile s-au mai animat, dar nu spectaculos. În cele din urmă, au fost 34 de remize și 11 partide cu rezultat decisiv, ceea ce înseamnă că ponderea remizelor a fost de 75%. Teimour Radjabov (Azerbaidjan) a făcut numai remize, în vreme ce Serghei Karjakin (Rusia) și Rauf Mamedov (Azerbaidjan) au avut doar cîte o partidă decisivă, în rest cîte opt remize.

Deși a condus în prima parte a turneului, bulgarul Veselin Topalov a cedat șefia clasamentului lui Magnus Carlsen, care a cîștigat întîlnirea directă din runda a șaptea. A fost suficient pentru campionul mondial norvegian, care apoi a mai cîștigat o partidă (la olandezul Anish Giri) și a terminat concursul pe primul loc, cu șase puncte din nouă posibile. Pe locul secund a încheiat chinezul Ding Liren (5,5 puncte) iar pe trei Karjakin (5 puncte). Carlsen reușește astfel să își adjudece un turneu important, și o dată cu el și un plus de încredere în perspectiva meciului pentru titlul mondial din noiembrie, cu americanul Fabiano Caruana.

În paralel cu norvegianul, Caruana a jucat și el un turneu, campionatul național de la Saint Louis. Campionatul s-a încheiat cu o surpriză, victoria revenindu-i lui Samuel Shankland (26 de ani), în ciuda eforturilor lui Caruana. De remarcat că în turneu au jucat și Wesley So (campionul de anul trecut) și Hikaru Nakamura, ceilalți componenți de bază ai echipei americane care a luat titlul olimpic la Baku, în 2016. Ca o comparație, în acest turneu au fost 39 de remize din 66 de partide jucate, ceea ce înseamnă 59%. O posibilă explicație, printre altele, a diferențelor dintre procentajele remizelor de la Shamkir și Saint Louis este omogenitatea mai mare a jucătorilor din turneul azer. Astfel, la Shamkir diferenta dintre ratingul primului și ultimului participant a fost de 139 de puncte Elo, în vreme ce în campionatul american aceeași diferență a fost de 252 de puncte Elo. Pe podium au urcat, așadar, Shankland (8,5 puncte), Caruana (8 puncte) și  So (6,5). În campionatul național feminin, a jucat și campioana de anul trecut, românca Sabina Foișor, care în această ediție a încheiat pe locul șapte. Ea a reușit însă să o înfrîngă în ultima rundă pe Annie Wang, cea care a condus turneul pînă aproape de sfîrșit, cînd a fost ajunsă de Nazi Paikidze. Avînd același număr de puncte acumulate – opt din 11 posibile – între cele două astăzi se dispută un mini-meci de departajare.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 107 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 106 de data trecută: 1. Txe3! Txe3 2. h4! și după ce își epuizează șahurile, negrul va fi mat pe h7.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Campionul american la șah Sam Shankland, Saint Louis 2018. Credit: Lennart Ootes, site-ul oficial al turneului.

Mai multe