Turnee la zi: Shamkir, Baden-Baden, Reykjavik
Frumoasă performanța armeanului Levon Aronian în turneul încheiat recent în Germania, la Baden-Baden. Cu patru victorii și trei remize, el a terminat cu un punct și jumătate avans în fața următorilor clasați, ceea ce în șah și la acest nivel înseamnă o diferență colosală. Și dacă mai ținem cont că următorii clasați nu-s nimeni alții decît numărul unu și doi mondial, Magnus Carlsen și Fabiano Caruana, reușita lui Aronian e cu atît mai remarcabilă. O altă evoluție solidă în turneu a avut-o Hou Yifan, cea mai bună șahistă a momentului, care, cu 3,5 puncte (+2, -2, =3), s-a plasat în plutonul trei al clasamentului final. Chinezoaica a ajuns astfel din nou în topul celor mai buni 100 de jucători ai lumii, ceea ce n-a mai fost făcut pînă la ea decît de două șahiste, unguroaica Judith Polgar și Maia Ciburdanidze (Georgia).
La Shamkir, în Azerdaidjan, lupta e în toi, cu eroul local Mamedyarov în pole position: +2, -0, =1. Cele două victime de pînă acum ale șahistului azer sînt Pavel Eljanov (Ucraina), care pornise cu două victorii pînă să-l întîlnească pe Mamedyarov, și Wesley So, proaspătul campion al SUA. În cazul lui So, înfrîngerea la Mamedyarov înseamnă și sfîrșitul seriei de partide consecutive pe care nu le-a pierdut. Mai exact, din iulie 2016, de la partida cu Carlsen din turneul de la Bilbao, Spania, So a înregistrat o serie neîntreruptă de 67 de victorii și remize (25 de victorii și restul remize, fără nicio înfrîngere). Recordul lui So e însă departe de cel absolut al lui Capablanca, care nu a pierdut nimic între 1916 și 1924, timp în care a jucat însă numai 63 de partide. Din perioada modernă provine recordul lui Mihail Tal, care a fost neînvins în 97 de partide, între octombrie 1973 și octombrie 1974.
Ultimul popas e la Reykjavík, Islanda, care în 2005 devenea orașul cu cei mai mulți mari maeștri pe cap de locuitor. Mai exact, erau cei șapte jucători autohtoni – Arnason, Hjartarson, Petursson, Olafsson, Thorhallsson, Gretarsson și Stefansson, la care se adăugase și… Bobby Fischer, recent refugiat din Japonia, căruia parlamentul îi acordase de urgență cetățenia islandeză pentru a-l feri de extrădarea în SUA. Altfel spus, Reykjavík-ul avea pe atunci un mare maestru la 14.000 de locuitori. Povestea de love affair între șah și Reykjavík a pornit tot de la Bobby Fischer, care în 1972 a smuls aici titlul de campion mondial de la sovietici, și durează pînă astăzi. Dovadă și open-ul tradițional din capitala islandeză, ajuns acum la ediția a 32-a. După șase runde (din 10), sînt 12 jucători cu cîte cinci puncte; din cei 12, un sfert sînt indieni. Printre favoriții open-ului sînt Anish Giri (Olanda), Dimitri Andreikin (Rusia), Baadur Jobava (Georgia), Alexei Shirov (Letonia), Gujrathi Vidit (India), Gawain Jones (UK), Gata Kamsky (SUA), Abhijeet Gupta (India) și Erwin L’ami (Olanda).
Diagrama săptămînii
Soluția diagramei 56 va fi publicată în ediția de săptămîna viitoare a rubricii „În alb și negru”.
Soluția diagramei 55 din numărul trecut: 1. Dc7+! Cxc7 2. Cb6#.
Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.
Foto: Șahistul armean Levon Aronian în timpul unui turneu din Germania, aprilie 2017, chess24.com/Lennart Ootes.