Turnee la zi: Saint Louis

13 august 2019   Dileme on-line

Dezastru: după o perioadă de invincibilitate, campionul mondial Magnus Carlsen a pierdut în turneul de şah rapid de la Saint Louis, SUA. A pierdut în prima rundă, a pierdut în runda a 4-a, şi a pierdut iar într-a 5-a şi a opta. Observatorii scormonesc arhivele să afle în ce turneu a avut ultima oară Carlsen un scor negativ, adică în care să fi avut mai multe înfrîngeri decît victorii. Coleg de suferinţă cu campionul mondial este Mamedyarov, care a pierdut cinci partide la rînd şi a terminat pe ultimul loc. Şi Mamedyarov vine după un succes important, la Riga, luna trecută, cînd a cîştigat o etapă de Grand Prix.

În schimb, Maxime Vachier-Lagrave, sau MVL cum i se spune, adversarul lui Mamedyarov din finala de la Riga, pare să fi intrat în posesia unei reţete magice, marcînd a doua victorie la rînd într-un turneu de Grand Chess Tour. După Paris, el termină pe locul 1 la şah rapid şi la Saint Louis, la egalitate cu Aronian. Astfel că în momentul de faţă, la şah rapid, pe primul loc în topul live al jucătorilor este francezul Vachier-Lagrave, cu 2866 puncte Elo, urmat de Carlsen, cu 2855.

Acum la Saint Louis vor urma două zile de blitz, în aceeaşi formaţie ca la şahul rapid. Abia la finalul turneului de blitz se va face clasamentul cumulat, final, de la Saint Louis, pe baza căruia se vor încasa premiile ($37.500 pentru locul întîi). Dar la Saint Louis show-ul va continua cu Cupa Sinquefield de şah clasic. La pauză se vor face nişte schimbări: vor ieşi Yu Yangyi, Rapport şi Dominguez, care au jucat rapid şi blitz, şi vor intra Giri, So, Nepo, Anand şi Naka. Aşadar linia de start la Sinquefield Cup, programată să înceapă pe 17 august, va fi una de excepţie: Carlsen, Caruana, Ding, Giri, MVL, So, Nepomniachtchi, Aronian, Mamedyarov, Anand, Karjakin şi Nakamura, primii nouă fiind şi primii nouă din lista live a clasamentului FIDE la şah clasic.

Diagrama săptămînii

Soluţia diagramei 168 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluţia diagramei 167 de data trecută, în care albul mută şi cîştigă, ci nu negrul, cum eronat am indicat în pagină, este: 1. fxe6! d3 2. e7! Txf6 3. e8D şi albul cîştigă.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: După Riga, Paris, şi acum şi Saint Louis, MVL are de ce zîmbi. Sursa: Austin Fuller/Grand Chess Tour.

Mai multe