Turnee la zi: Șah (Tbilisi) și Sumo (Tokyo)

18 septembrie 2017   Dileme on-line

E zi de pauză la Tbilisi, înaintea semifinalelor. Despre ce s-a întîmplat pînă acum, puteți citi aici și aici. Între timp, a început și s-a și sfîrșit povestea frumoasă a lui Ivanchuk, care i-a eliminat printre alții pe Kramnik și Giri, avansînd, la cei 48 de ani ai săi, pînă în sferturi. Aici a dat de Aronian, care l-a oprit elegant și sigur. Tot la fel, în sferturi a sucombat și Richard Rapport (Ungaria, 21 de ani), cel care l-a eliminat în prima rundă pe Nisipeanu. Stopperul lui a fost Ding Liren, cel mai titrat șahist chinez la ora actuală.

În semifinale vor juca Levon Aronian (Armenia, 34 de ani) contra lui Maxime Vachier-Lagrave (Franța, 26 de ani) și Wesley So (SUA, 23 de ani) contra lui Ding Liren (24 de ani). Interesantă e o statistică a partidelor jucate de cei patru la Tbilisi și prezentată de site-ul chessbase.com

Jucătorul

Partide jucate

Puncte obținute

Victorii

Înfrîngeri

Remize

Aronian

20

13,5

9

2

9

Vachier-Lagrave

18

11,5

5

0

13

So

16

11

6

0

10

Ding

14

9,5

5

0

9

Trei din cei patru semifinaliști nu au pierdut nici o partidă. Deși a pierdut două, Aronian nu e ultimul ca și eficiență. Cel mai bine stă So, cu 68,75% puncte realizate față de totalul posibil, urmat de Ding, cu 67,85%, Aronian cu 67,5% și MVL, cu 63,88%. Cu toate că finala are și ea miza ei (un premiu de 120.000 de dolari), adevărata miză se joacă în semifinale. Cei doi finaliști vor fi incluși pe lista celor opt participanți la turneul candidaților de la Munchen, din martie anul viitor. Deocamdată, pe această listă e un singur nume, Sergey Karjakin, în calitatea lui de fost șalanger din 2016. Cîștigătorul turneului candidaților va juca la sfîrșitul lui 2018 meciul pentru titlul mondial la șah cu deținătorul acestuia, norvegianul Magnus Carlsen.

***

Turneul Aki Basho de la Tokyo este deja în istorie. Aproape toți yokozuna au anunțat că nu participă, din cauza rănilor suferite și încă nevindecate. În absența lui Hakuho, Kakuryu și Kisenosato, s-ar fi părut că yokozuna Harumafuji va avea șanse mari la încă o Cupă a Împăratului la sumo. Este însă ziua a noua a turneului, și Harumafuji are trei înfrîngeri, ca și alți doi rikishi. Dar există luptători cu doar două înfrîngeri (Takanoiwa și Chiyotairyu) și un ozeki cu o singură înfrîngere, Goeido. Mai sînt, e drept, șase runde, și Harumafuji ar putea totuși recupera, forțînd măcar un baraj.

Diagrama săptămînii

Soluţia diagramei 77 va fi publicată săptămîna viitoare; soluţia diagramei 76 din numărul trecut: 1… Tg1+! și dacă 2. Cxg1, urmează 2… h2 și pionul se transformă imparabil.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Maxime Vachier-Lagrave trece de Peter Svidler (Rusia) în sferturile Cupei Mondiale 2017 de la Tbilisi. Tot în sferturi, Wesley So l-a eliminat pe Vladimir Fedoseev, astfel că în faza semifinalelor nu a mai rămas niciun șahist rus. Sursa: tbilisi2017.fide.com.

Mai multe