Turnee la zi: şah şi sumo
Şah. Săptămîna trecută s-a jucat la Bucureşti unul dintre cele mai importante turnee din România ultimilor ani, un concurs de şah rapid şi blitz la care au venit mari maeştri de top, printre care indianul Viswanathan Anand, rusul Sergei Karjakin, armeanul Levon Aronian, americanii Fabiano Caruana şi Wesley So (de care tocmai am vorbit aici) sau armeanul Shakhriyar Mamedyarov. Turneul e cu atît mai prestigios cu cît e şi parte integrantă dintr-o serie care culminează la sfîrşitul anului cu un concurs foarte select de la Londra. Cîştigătorul de la Bucureşti, Levon Aronian, are asigurată invitaţia la Londra aproape sută la sută; probabil şi Anand va fi printre invitaţi, pentru că mai are posibilitatea acumulării unor puncte într-un turneu programat în perioada următoare în India.
Oricum, a fost foarte bine că am putut vedea în capitală, în carne şi oase, jucători de asemenea calibru. Au mai fost concursuri tari în România, dar se jucau în locuri mai greu accesibile, cum ar fi Mediaş. Aşa, la Bucureşti, au putut veni să privească partidele atît şahiştii amatori de toate vîrstele din oraş, cît şi alţi invitaţi de marcă - cum ar fi marele maestru Florin Gheorghiu.
În paralel cu concursul „vedetelor”, s-a jucat la Bucureşti, într-o sală alăturată, şi un concurs al şahiştilor români. Formatul a fost acelaşi, şah rapid şi blitz. S-au impus favoriţii, şi anume Constantin Lupulescu, Andrei Istrăţescu, Bogdan Deac şi Mircea Pârligras, practic cei mai în formă şahişti români ai momentului.
Că se întîmplă ceva cu şahul la Bucureşti se vede şi din faptul că tot aici începe azi şi o competiţie internaţională rezervată seniorilor. E un concurs mamut, cu aproape 400 de participanţi, printre care şi fostele glorii ale şahului sovietic Rafael Vaganian, Iuri Balaşov, Evgheni Sveşnikov sau Nona Gaprindaşvili. Mi se pare însă discutabilă împărţirea jucătorilor pe două categorii: peste 50 de ani şi peste 65 de ani. Dacă la 50 de ani eşti considerat senior, înseamnă că aici ar putea juca şi Anand (care face luna viitoare 50 de ani) sau ar fi putut juca la vremea lor şi foştii campioni mondiali Lasker, Alehin, Smâslov sau Karpov, care se puteau bate cu elita mondială şahistă şi după cinci decenii de viaţă şi carieră. Şi atunci întrebarea este ce rost are să stabileşti că un jucător de 50 de ani este veteran cînd el de fapt poate fi considerat în plină activitate?! Dacă ar fi fost vorba de alte sporturi, aş fi înţeles, dar la şah poţi juca la nivel competiţional înalt pînă la 60 sau chiar 80 de ani - cum au fost cazurile lui Miguel Najdorf sau Viktor Korcinoi.
Sumo. Doar menţionez că la Fukuoka în Japonia a început Kyushu Basho, al doilea turneu de toamnă al Cupei Împăratului la sumo. Yokozuna Kakuryu s-a accidentat în ajunul competiţiei şi s-a retras, iar după prima rundă s-a retras şi ozeki Goeido. Yokozuna Hakuho continuă alergarea, deşi a fost înfrînt surprinzător în runda a doua. Se anunţă un turneu deschis la orice rezultat, ca şi cel precedent, din septembrie, cîştigat de sekiwake (al treilea rang în sumo, după yokozuna şi ozeki) Mitakeumi.
Diagrama săptămînii
Soluţia diagramei 181 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluţia diagramei 180 de data trecută: 1… Td1+ 2. Txd1 (2. Nxd1 De1#; 2. Rf2 De1#) 2… Dxc5+ şi negrul cîştigă.
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.
Foto: Instantaneu din timpul turneului de şah rapid şi blitz de la Bucureşti, noiembrie 2019. Se văd la masa de joc, de la stînga la dreapta, Mamedyarov, Giri, Anand, Caruana, Korobov şi Aronian. © Ionuţ Iamandi