Turnee la zi – şah şi sumo

10 iulie 2018   Dileme on-line

León Chess. S-a încheiat de curînd turneul închis de la León, din nord-vestul peninsulei iberice. De obicei, aici juca Anand (care într-o vreme, pînă să aibă un copil, se stabilise în Spania). Anul acesta, fostul campion mondial nu s-a mai numărat printre cei patru participanţi, dar un indian tot a venit. Şi nu unul oarecare, ci tot din Chennai (fostul Madras din timpul ocupaţiei britanice), oraşul natal al lui Anand. Este vorba de copilul-minune Rameshbabu Praggnanandhaa, născut pe 10 august 2005, cel mai tînăr mare maestru din lume (de fapt, cel mai tînăr mare maestru din toate timpurile, după Karjakin, care a devenit mare maestru la 12 ani şi şapte luni, cu trei luni mai devreme decît Praggnanandhaa). Turneul de la León a fost cîştigat de Wesley So, căruia îi merge foarte bine în ultima vreme (e pe primul loc în clasamentul temporar Grand Chess Tour, care se va încheia la sfîrşitul anului, cu turneul de la Londra). So l-a bătut pe Praggnanandhaa, nu fără emoţii, apoi a trecut şi de campionul local Francisco Vallejo Pons şi şi-a apărat astfel titlul de campion de León cucerit anul trecut.

Gideon Japhet Cup. Un turneu de şah rapid tot cu circuit închis s-a jucat la Ierusalim. Participarea a fost selectă, iată şi clasamentul final: Ian Nepomniachtchi (Rusia), şase puncte, Peter Svidler (Rusia), Vasili Ivanciuk (Ucraina), Boris Gelfand (Israel), Georg Meier (Germania), toţi cu cîte cinci puncte şi Anna Muziciuk (Ucraina), cu patru puncte. Un concurs open de şapte runde în paralel cu turneul Gideon Japhet Cup a fost cîştigat de Arkadij Naiditch, fost şahist german, acum trecut la federaţia din Azerbaidjan.

Najdorf Festival. La Varşovia a început un turneu open denumit după fostul campion argentinian Miguel Najdorf. Şi atunci care-i legătura între Najdorf şi Polonia? Ei bine, Najdorf e născut în Polonia (într-o regiune aflată atunci în componenţa Imperiului Rus) într-o familie de evrei. Izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial l-a surprins jucînd la Buenos Aires, la olimpiada din 1939. Najdorf nu s-a mai întors în Polonia ocupată de nazişti şi sovietici – şi bine a făcut. Soția, fiica, părinții și patru frați i-au murit în lagărele naziste. La Festivalul Najdorf din Polonia joacă, printre alţii, şi şahiştii cu Elo peste 2600 A. Saleh (Egipt), Deep Sengupta (India) şi Mateusz Bartel (Polonia). Nu am văzut însă nici un român printre participanţi, deşi n-aş spune că Varşovia e aşa departe.

Nagoya Grand Sumo Tournament. Am virat la final spre sumo pentru că la Nagoya, Japonia, a început (azi e runda a treia) turneul tradiţional din iulie dotat cu Cupa Împăratului. Chiar înainte ca vreun rikishi să calce în dohyō (ringul de luptă), s-a şi stabilit un record. Kisenosato, unul dintre cei trei yokozuna activi în momentul de faţă, şi singurul japonez cu acest titlu din ultimii 19 ani, a anunţat că nu va participa, ridicînd numărul de concursuri pe care un yokozuna le ratează la opt, un record în materie. În fapt, de cînd a devenit yokozuna, în ianuarie 2017, Kisenosato a jucat un singur turneu pînă la capăt, la celelalte fie retrăgîndu-se în timpul desfăşurării lor, fie neparticipînd de la început, motivul fiind o accidentare la muşchii pectorali. Pînă acum, favoriţii turneului – cei doi yokozuna rămaşi în concurs, Hakuhō şi Kakuryū (amîndoi din Mongolia), şi ozeki Tochinoshin (Georgia) – au cîştigat cu destulă uşurinţă întîlnirile avute.

Diagrama săptămînii

Soluţia diagramei 116 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluţia diagramei 115 de data trecută: 1. Ce7+ Rh8 2. Txh7+! Rxh7 3. Dh1+ Nh5 4. Dxh5#.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Praggnanandhaa primit cu entuziasm acasă, la Chennai, India, după ce a devenit cel mai tînăr mare maestru al lumii la şah. Sursa: Arun Sekhar.

Mai multe