Turnee la zi: şah şi sumo

20 noiembrie 2017   Dileme on-line

Ultimele două bilete puse în joc pentru turneul candidaţilor din martie sînt intens disputate zilele acestea, în Palma de Mallorca, Spania, ultima etapă a seriei Grand Prix, care a mai inclus turneele de la Sharjah, Moscova şi Geneva. În pole position sînt Shakryar Mamedyarov (Azerbaidjan) şi Alexander Grischuk (Rusia), dar şanse să pună mîna pe bilete au şi Teimour Radjabov (Azerbaidjan) şi Maxime Vachier-Lagrave (Franţa). Turneul candidaţilor se va juca în martie la Munchen. Deja au acolo un loc rezervat Levon Aronian (Armenia), în calitate de cîştigător în septembrie al Cupei Mondiale, Ding Liren (China), locul doi la Cupa Mondială, Serghei Karjakin (Rusia), care e calificat pentru că a disputat ultimul meci pentru titlul mondial (cu norvegianul Magnus Carslen, anul trecut), Vladimir Kramnik (Rusia), beneficiarul de wild card din partea federaţiei internaţionale de şah şi americanii Fabiano Caruana şi Wesley So, care au avut cel mai bun rating în 2017, în afară celor deja calificaţi. După patru runde, în Palma de Mallorca conduce Levon Aronian, cu trei puncte.

***

M-am lămurit cu prestaţia lamentabilă a lui yokozuna Harumafuji la turneul Kyushu Basho, în desfăşurare la Fukuoka, Japonia. Cu o lună înainte de turneu, la o sesiune de băut bere, Harumafuji i-ar fi dat cu o sticlă în cap unui alt rikishi, tot mongolez, Takanoiwa.  După incident, acesta a avut nevoie de două săptămîni de asistenţă medicală. Consumul de bere face parte din dieta unui luptător de sumo, pentru a-i mări greutatea. Harumafuji este acum investigat de poliţie şi de federaţia de sumo şi după două runde pe care le-a pierdut, s-a retras de la turneul Kyushu Basho. Codul de comportament al unui luptător de sumo, şi mai ales al unui yokozuna, cel mai înalt rang din acest sport, este foarte strict şi e de aşteptat ca pedepasa să fie aspră, dacă Harumafuji e găsit vinovat. În 2010, yokozuna Asashōryū a fost obligat să se retragă din activitate tot pentru un comportament inadecvat cu rangul său. Concursul din prefectura Fukukoa e condus de un alt yokozuna din Mongolia, Hakuhō, cu opt victorii din tot atîtea posibile, care astfel e pe cale să cîştige cea de-a 40-a Cupă a Împăratului din carieră – un record absolut în sumo.

Foto: Yokozuna Harumafuji vorbind cu reporterii după incidentul cu sticla de bere.

Diagrama săptămînii

Soluţia diagramei 86 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluţia diagramei 85 de săptămîna trecută: 1… Dxc3! 2. bxc3 (dacă 2. Dxe2, urmează 2… Dxc6, cu cîştig) 2… Nxd1 3. Txd1 bxc6 şi negrul rămîne cu o piesă în plus.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Mai multe