Turnee la zi: şah şi sumo

14 noiembrie 2017   Dileme on-line

Campionul mondial joacă la Saint Louis, Statele Unite, un meci de şah rapid cu Ding Liren, cel mai bun chinez la momentul actual. Pînă acum, Carlsen şi-a dominat adversarul la toate capitolele. A cîştigat primul set de patru partide, în care jucătorii au avut cîte 30 de minute timp de gîndire, cu 2,5 - 1,5; al doilea set, cu 20 de minute timp de gîndire, cu 4,5 - 1,5; al treilea, jucat la 10 minute, cu 6,5 - 1,5. Azi mai sînt de jucat restul de 12 partidele de blitz, la cinci minute, dar nimeni nu pariază pe chinez.

În paralel, au jucat meciuri asemănătoare şi alte trei perechi de şahişti de top: Topalov cu Nakamura, Caruana cu Grischuk şi So cu Dominguez. Meciurile au fost însă echilibrate, seturile revenind cînd unuia, cînd altuia dintre adversari.

***

La Băile Govora a început Superliga României la şah pe echipe. După trei runde (din nouă), pe primul loc e Medicina Timişoara, urmată de CS Baia Mare şi Poli Iaşi.

***

Pe 26, 27 şi 28 noiembrie se va desfăşura ediţia cu numărul 11 a Turneului Regilor la şah de la Mediaş. Şi de această dată se dispută partide de şah rapid şi blitz. Noutatea ediţiei constă în faptul că pe lîngă turneul principal, se va juca şi unul feminin, la ambele participanţii fiind şahişti şi şahiste de top. Astfel, la turneul masculin vor evolua Serghei Karjakin (Rusia), Vasili Ivanciuk (Ucraina), Wei Yi (China) şi Bogdan Deac (România). La feminin vor juca Anna Muzychuk (Ucraina), Pia Cramling (Suedia), Elisabeth Paehtz (Germania) şi Corina Peptan (România).

***

La sfîrşit, sumo. A început ultimul superturneu al anului, Kyushu Basho. În mod surprinzător, cîştigătorul turneului precedent dotat cu Cupa Împăratului, yokozuna Harumafuji, a debutat cu trei înfrîngeri. În schimb, yokozuna Hakuho pare a fi în formă, cu trei victorii din tot atîtea întîlniri.

Diagrama săptămînii

Soluţia diagramei 85 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluţia diagramei 84 de data trecută: 1… Dxg2+! 2. Rxg2 Nf3+ 3. Rf1 (la 3. Rg3, urma 3… Nf2#) Ch2#

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Campionul mondial la şah Magnus Carlsen la turneul de la Saint Louis, noiembrie 2017. Sursa: uschesschamps.com/Lennart Ootes.

Mai multe