Turnee la zi: Riga, Dortmund, Nagoya

24 iulie 2019   Dileme on-line

La Dortmund s-a încheiat tradiționalul turneu anual, jucat pentru prima oară din 1995 fără participarea fostului campion mondial Vladimir Kramnik. Șahistul rus a anunțat recent că se retrage din activitatea competițională, dar cu toate acestea a participat la Moscova la un turneu de blitz televizat. Ediția din acest an a Dortmundului a fost adjudecată de noua achiziție a echipei Statelor Unite, cubanezul Leinier Dominguez, avid după victorii după o perioadă de pauză și de tranziție de la federația din Havana la cea americană.

Un alt turneu important din această perioadă este etapa de la Riga a Grand Chess Prix, serie organizată de Federația Internațională de Șah. Au fost eliminați pe rînd jucători puternici precum Nakamura, Karjakin, Grischuk și So, finala în desfășurare fiind disputată de Mamedyarov și Vachier-Lagrave. Azerul a cîștigat prima partidă de șah clasic, și nimeni nu se aștepta ca adversarul său să poată egala în partida următoare ca să se mențină în joc. Francezul însă a făcut-o, miercuri urmînd a se juca partidele de departajare, de șah rapid și eventual de blitz.

Ultimul paragraf îl consacru turneului de sumo de la Nagoya, unde s-a impus yokozuna Kakuryu. Acesta a dominat concursul de la cap la coadă, în ultima rundă învingîndu-l și pe marele său rival, celălalt yokozuna (mare campion) în activitate, Hakuho. Kakuryu a avut 14 victorii și o înfrîngere, în vreme ce Hakuho și Terutsuyoshi au marcat cîte 12 victorii și trei înfrîngeri. Kakuryu ajunge astfel la a șasea Cupă a Împăratului, dar recordul absolut în materie e deținut de Hakuho, cu un neverosimil număr de 42 de victorii. În ansamblu, un turneu destul de dezarticulat, cu trei ozeki retrași, Tochinoshin, Takayasu și Goeidu. I-am remarcat totuși pe Kotoshogiku, într-o formă bună, deși a fost makekoshi (a avut mai multe înfrîngeri decît victorii), și pe Enho, singurul rikishi din concurs sub 100 de kilograme, deținător al unei tehnici de luptă excelente, mult apreciate de spectatori.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 165 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 164 de data trecută: 1. d4+ g5 2. hxg6 Rxg6 (la 2… Rg7 3. Nh6+ Rxg6 4. Nd3#) 3. Nd3+ Rg7 4. Nh6#

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Șahistul azer Shakhriyar Mamedyarov, finalist la Grand Prix Riga 2019. Sursa: Niki Riga, website-ul oficial

Mai multe