Turnee la zi: Porto Carras și Isle of Man

22 octombrie 2018   Dileme on-line

S-a tranșat: Carlsen va avea Elo-ul mai mare în meciul pentru titlul mondial cu șalangerul Caruana. Ambii jucători nu vor mai participa la niciun concurs pînă la întîlnirea care va începe pe 9 noiembrie la Londra. Iar acum, pe Live Chess Ratings, Carlsen are 2834,7 puncte Elo, iar Caruana 2832,3. Echipa norvegianului a încheiat săptămîna trecută pe locul 5 în campionatul european, cu Carlsen la masa 1. Și deși nu a pierdut, desele remize pe care le-a făcut au părut la un moment să-l pună în situația de a coborî sub Caruana la rating. Pînă la urmă însă, Carlsen și-a menținut poziția de lider mondial pe care o are neîntrerupt încă din 2011.

Observație – sau mai degrabă o întrebare retorică: de ce România nu a avut nicio reprezentantă la turneul european desfășurat la Porto Carras, Halkidiki, Grecia? Au fost 61 de echipe din aproape toată Europa și nici una din România (bine, și nici din Moldova).

Avem în schimb jucători la tradiționalul turneu din Isle of Man, căruia mai bine i s-ar spune +2700. Asta pentru că, a calculat cineva, peste jumătate din șahiștii cu Elo peste 2700 au venit la openul din insula britanică. De exemplu, printre alții, Aronian, Vachier-Lagrave, Anand, Kramnik, So, Grischuk, Karjakin, Wang Hao, Eljanov, Wojtaszek, Adams sau Gelfand. Marele maestru Mircea Pîrligras e numărul 36 în grila se start (Elo 2623) iar Bogdan Deac e pe 44 (Elo 2594).

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 130 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția problemei de data trecută: 1. Dh5+! Dxh5 2. Tg7#.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Campionul mondial Magnus Carlsen la Campionatul European pe echipe, Porto Carras, Grecia, octombrie 2018. Sursa: eurochess2018.com/ Niki Riga.

Mai multe