Turnee la zi: Londra, Sankt Petersburg și Katowice

19 decembrie 2017   Dileme on-line

Ultima parte a Grand Chess Tour 2017 s-a încheiat la Londra cu victoria pe ultima sută de metri a lui Fabiano Caruana. Americanul a terminat cu același număr de puncte ca Ian Nepomniachtchi (Rusia), dar a cîștigat mini-meciul de departajare. Cîștigătorul întregului ciclu a fost însă Magnus Carlsen. Astfel, după Londra, Paris, Leuven și Saint Louis (de două ori, cu Sinquefield Cup și turneul de șah rapid și blitz), campionul mondial a adunat 41 de puncte de turneu, următorii fiind francezul Maxime Vachier-Lagrave (38 de puncte) și Levon Aronian (Armenia, 29 de puncte). Norvegianul a luat acasă, cu acest prilej, 245.000 de dolari.

Peter Svidler (41 de ani) a devenit pentru a opta oară campion al Rusiei la șah. Ca și la Londra, el s-a impus într-un meci de departajare, jucat contra lui Nikita Vitiugov. Bonus pentru campionul rus este și reintrarea în Top 10 jucători ai lumii, performanță pe care a mai realizat-o și acum… 19 ani. Svidler a încasat un cec de un milion de ruble (aproximativ 17.000 de dolari), dar a mai capturat cu această ocazie și un Renault Captur.

Și mai jos pe scara premiilor este campionatul european de șah rapid. S-a jucat la Katowice, în Polonia, și de data aceasta nu a mai fost nevoie de nici o departajare. Cu 10 puncte (din 11 posibile) și oarecum surprinzător, campion a ieșit rusul Maxim Vavulin, care i-a depășit pe mult mai titrații Inarkiev, Navara, Kovalenko, Ponomariov, Zhigalko, McShane, Duda, Alekseev, Wojtaszek sau Fressinet. Premiul lui Vavulin: 4000 de euro. În turneu a jucat și juniorul român Mihnea Costachi (17 ani), care a acumulat 7,5 puncte și a terminat pe locul 92.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 90 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 89 de săptămîna trecută: 1. Dxf7+! Cxf7 2. Txf7 Rxf7 3. Tf1+ Re8 4. Tf8#

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Peter Svidler, campion al Rusiei la șah pentru a opta oară în carieră. Sursa: Boris Dolmatovsky, Federația Rusă de Șah.

Mai multe