Turnee la zi: Karlsruhe/Baden-Baden, Zurich, Riga

17 aprilie 2017   Dileme on-line

A trecut ceva vreme de cînd campionul mondial nu și-a mai făcut apariția într-o competiție oficială de șah. Dar gata cu vacanța și pentru Magnus Carlsen, care a luat startul în turneul Grenke din Germania, programat să se desfășoare în Karlsruhe (prima parte) și Baden-Baden (ultimele patru runde). Lider temporar, cu două victorii din tot atîtea partide, este chinezoaica Hou Yifan, deși la concurs participă, printre alții, și trei jucători din top 10: Fabiano Caruana, Maxime Vachier-Lagrave și Levon Aronian. Cel puțin la fel de multă vîlvă ca și startul puternic al campioanei asiatice a făcut la Karlsruhe noul look al al lui Carlsen (vezi foto), care a purtat pentru prima oară într-un turneu ochelari de vedere.

Nici fostul campion mondial Viswanathan Anand nu a fost prezent în concursuri în ultima perioadă, dar și-a făcut și el debutul pe anul acesta la Zurich, în Elveția, într-un turneu în memoria lui Viktor Korcinoi. Fostul campion rus, care a încetat din viață anul trecut, a fugit din URSS în 1976 și s-a stabilit ulterior în Elveția. La Memorialul Korcinoi de la Zurich s-a jucat în sistem „neoclasic”, dar și blitz. Au mai participat, printre alții, un alt fost campion mondial, Vladimir Kramnik, alți trei ruși, Ian Nepomniachtchi, Peter Svidler și Grigoriy Oparin, dar și americanul Hikaru Nakamura. În sistemul ”neoclasic” de joc (45 de minute pentru întreaga partidă plus 10 secunde per mutare pentru fiecare jucător) s-au impus Nakamura și Nepomniachtchi, în vreme ce Anand a luat locul trei.

Din campionatul european feminin de la Riga s-au consumat primele șase runde (din totalul de nouă). În frunte sînt momentan Alexandra Goryachkina (Rusia) și Nana Dzagnidze (Georgia), cu cîte cinci puncte. La o jumătate de punct distanță urmează un grup de nu mai puțin de 14 jucătoare, printre care și surorile favorite Ana și Maria Muziciuk (Rusia). Reprezentantele României au cîte 3,5 puncte (Mihaela Sandu și Irina Bulmaga), în vreme ce Luminița Cosma are trei puncte.

În cîteva zile urmează să înceapă un alt turneu atractiv din punct de vedere al premiilor, Memorialul Vugar Gashimov din Shamkir, Azerbaidjan. Gashimov a fost un puternic jucător de șah azer, care a murit în 2014, la doar 27 de ani. Turneul are un fond de premiere de 100.000 de euro la care aspiră, printre alții, proaspătul campion al SUA și numărul doi mondial Wesley So, Vladimir Kramnik, care abia a încheiat Memorialul Korcinoi, Serghei Karjakin, fostul șalanger la titlul mondial, Shakhriyar Mamedyarov, cel mai titrat jucător al țării gazdă, Michael Adams (Marea Britanie), Pentala Harikrishna (India) și Veselin Topalov (Bulgaria).

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 55 va fi publicată în ediția de săptămîna viitoare a rubricii ”În alb și negru”.

Soluția diagramei 54 din numărul trecut: 1… Cd3! 2. Dxc7 Nxf2+ 3. Rh1 Cxe1! urmat imparabil de Ng2 mat.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: „Noul look” cu ochelari al campionului mondial Magnus Carlsen, Karlsruhe, Germania, aprilie 2017. Credit: Georgios Souleidis.

Mai multe